• Početna>
  • Vesti>

Inicijativa u Prištini da se formira sud za zločine Srba na Kosovu

Posle formiranja Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu, iz Prištine je došla inicijativa da se formira sud za zločine Srba na Kosovu.

U Prištini je Grupa za pravne i političke studije organizovala skup o “Suđenju za ratne zločine u vreme krize”.

Inicijator te ideje, predsednik Skupštine Kadri Veselji, poslednjih nedelja sve je uporniji po tom pitanju, izveštava Radio Slobodna Evropa.

Organizatori panela smatraju da je takva inicijativa pred međunarodnim institucijama nemoguća misija, i da se političari igraju sa osećanjima građana, umesto da se Kosovo samo pozabavi ratnim zločinima.

Grupa za pravne i političke studije smatra da pozvani građani Kosova ne treba da se odazivaju na pozive suda iz Haga, jer on krši njihovo pravo na privatnost.

“Specijalni sud zasnovan na izveštaju Dika Martija je uspeh Srbije i neuspeh Kosova. Ipak Međunarodni sud za suđenje srpskim zločinima na Kosovu je moguć, ali ne verujem da bi takav sud mogao biti osnovan od institucija Kosova”, rekao je profesor krivičnog prava Avni Puka.

“Smatramo da neuspeh za nesuđenje ratnih zločina na Kosovu leži na državnom tužiocu, misijama UNMIK-a i EULEX-a i drugim domaćim i međunarodnim akterima”, kaže Rreze Hodža iz Grupe za pravne i političke studije.

Izvor: N1, Kontakt Plus radio

Comments

Pročitaj još