• Početna>
  • Vesti>

Vučić zahvalio Makronu na podršci za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa francuskom parlamentarnom delegacijom zahvalio predsedniku Emanuelu Makronu na podršci koju pruža nastavku dijaloga između Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić je zahvalio Emanuelu Makronu što je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel inicirao sastanak u Berlinu, odnosno u Parizu, kao podršku dijalogu i pronalaženju rešenja za pitanje Kosova i Metohije, a samim tim i stabilnosti u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Dodao je da ga raduje predstojeća poseta predsednika Makrona Srbiji, koju doživljava kao potvrdu dobrih i sadržajnih bilateralnih odnosa, posebno zbog toga što do posete dolazi u godini u kojoj Srbija i Francuska obeležavaju 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Vučić je francuske parlamentarce iz redova “Republika u pokretu” Žaka Mara i Lilianu Tangi, potpredsednika i članicu skupštinskog Odbora za spoljne poslove, upoznao sa razlozima zastoja u dijalogu Beograda i Prištine.

Srpski predsednik je istakao da je Srbija potpuno posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, a sa ciljem postizanja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja.

“Da bi se dijalog nastavio, neophodno je da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji”, ponovio je Vučić.

Izrazio je zahvalnost Francuskoj za razumevanje stavova Srbije, kao i za podršku na evropskom putu.

Istakao je da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog i da je vidljivo snaženje ekonomske saradnje, navodeći da više od 100 francuskih kompanija posluje u Srbiji. Takođe je izdvojio i značaj jačanja parlamentarne saradnje dveju zemalja.

Francuski parlamentarci su rekli da je cilj njihove posete da u Francuskoj i u Evropskoj uniji pobude veći interes za Zapadni Balkan, kao i da pomognu uspostavljanju evropskih vrednosti i standarda u regionu, posebno kad je reč o vladavini prava i medijskim slobodama.

Oni su predsedniku Vučiću predstavili svoj predlog da se u okviru Berlinskog procesa povede i dijalog među parlamentima iz regiona.

Sa francuskom parlamentarnom delegacijom odvojene sastanke su imale i premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još