• Početna>
  • Vesti>

U nedelju u Andrićgradu centralni doček dece i mladih sa Kosova i Metohije

Organizacijom Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske i osmog projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” u nedelju 16.juna u 12 časova u Andrićgradu u Višegradu na platou ispred hrama posvećenog knezu Lazaru, zakazan je centralni doček za 1030 najboljih učenika, nastavnika, dece i mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja iz Udruženja roditelja “Podrži me” sa Kosova i Metohije.

Svečani doček sa kulturno umetničkim programom pripremaju opštine Višegrad i Han pijesak, pokrovitelji centralnog dočeka. Nakon svečanog dočeka veliki konvoj upučuje se svojim domaćinima širom Republike Srpske

Polazak svih 20 autobusa Kolašin prevoza iz Kosovske Mitrovice je u nedelju 16. juna u 5 časova. Najbolji učenici i njihovi pratioci dolaze iz svih srpskih gradova, mesta i enklava sa Kosova i Metohije: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Vučrtrn, Srbica, Goraždevac, Klina, Osojani, Velika Hoča, Orahovac, Prizren, Gračanica, Lipljan, Štrpce, Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Vitina, Obilić i Kosovo Polje.

Drage goste sa Kosova i Metohije dočekaće i pozdraviti: predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović, načelnici opština pokrovitelja centralnog dočeka Višegrad i Han Pijesak, predstavnici Ministarstva prosvete i brojne delegacije 19 gradova i opština domaćina iz Republike Srpske.

Do sad najveći i najmasovniji osmi projekat koji su podržali gradovi i opštine: Trebinje, Višrgrad, Han Pijesak, Pale, Isročno Novo Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Doboj, Stanari, Šamac, Modriča, Brod, Derventa, Prnjavor, Čelinac, Banja Luka, Gradiška, Prijedor i Novi Grad, mnoge osnovne škole, oko 900 porodica, kabinet predsednika vlade, ministarstvo prosvete i kulture, ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu vlade Srbije. Podršku ovom projektu dalo je i Ministarstvo bezbednosti i Savet ministara BiH odobrenjem ulaska i boravka sedam dana u BiH i RS pod posebnim uslovima.

Najbolji učenici njih 900 biće smešteni sedam dana od 16. do 23. juna kod svojih vršnjaka i njihovih porodica širom Republike Srpske. Deca i mladi sa poteškoćama u razvoju sa svojim roditeljima iz Udruženja “Podrži me” Kosovska Mitrovica, njih ukupno 55 biće u Prijedoru. Njihov boravak preko našeg Odbora obezbedio je kabinet vlade i Mnistarstvo porodice omaldine i sporta Republike Srpske.

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske pripremilo je poklone za svu decu i mlade sa Kosova i Metohije koje će im uručiti na centralnom dočeku u Višegradu.

Organizacijom Odbora, sa ovim osmim projektom u proteklih osam godina sa Kosova i Metohije, u Republici Srpskoj boravilo je 4500 učenika u pratnji oko 400 prosvetnih radnika.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još