• Početna>
  • Vesti>

Na pravoslavnom groblju u Gnjilanu postavljene ploče i za druge zajednice

Jednojezične ploče sa natpisima na albanskom “Grobnica pripadnika zajednice katolika, protestanata, pravoslavaca i jevreja”,  postavljene su pre nekoliko dana na srpskom pravoslavnom groblju u Gnjilanu.

Mermerne ploče su postavljene na ulasku u groblje. Sa desne strane na albanskom jeziku piše da su tu sahranjeni pravoslavni vernci, dok su sa druge strane oznake za jevreje, katoličke hrišćane i protestante.

U istom delu vide se ostaci porušene crkvice koju je po predanju napravio Srbin pravoslavac u čast svoje supruge koja počiva na ovom groblju.

U razgovoru sa građanima srpske zajednice došli smo do saznanja da na ovom mestu nikada nisu bili sahranjeni protestanti, katolici i jevreji i da nema grobova koji se odnose na te verske zajednice. Oduvek su se tu sahranjivali samo Srbi pravoslavci. Dokaz za to su porušeni spomenici na kojima se još vidi pravoslavni krst, srpska imena i prezimena, čirilično pismo. 

U opštini Gnjilane potvrdili su za “RTV Puls” da su nove ploče na groblju postavljene pre par dana. Na naše pitanje na osnovu kojih istraživanja su došli do saznanja da na srpskom pravoslavnom groblju u Gnjilanu počivaju i pripadnici drugih nacionalnosti i veroispovesti, direktor za urbanizam i zaštitu životne sredine Bekim Bajrami najavio je da će o tome obavestiti javnost saopštenjem, ali taj odgovor u našu redakciju nije stigao.

Na ovom groblju posle 1999. godine mnogi srpski spomenici su oskrnavljeni. Zbog rušenja, korova i šiblja, a između ostalog i naše nebrige kao da se polako gubi njihov trag u vremenu.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još