• Početna>
  • Vesti>

K. Mitrovica: Srednja ekonomsko – trgovinska škola od jeseni obrazuje kuvare

U školsku 2019/2020. godinu, Srednja ekonomsko-trgovinska škola – Kosovska Mitrovica ulazi sa novim obrazovnim profilom – smer za kuvara.

Uz pomoć i podršku Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije, kuvarski smer – prvi tog tipa na Kosovu i Metohiji će u ovoj godini primiti deset đaka, koji će pored opšte-obrazovnih predmeta, imati i praktičnu, specijalizovanu nastavu.

Direktorica ove škole Dragana Antonijević  kaže za program Radio Kosovske Mitrovice da će u toku leta biti preduzete sve neophodne mere, kako bi se škola i u tehničkom pogledu, opremila za ovu pomalo specifičnu nastavu.

“Do sada su deca ukoliko su htela da završe tu školu, odlazila u neke druge krajeve naše zemlje. U tom smislu, u prvom redu, roditeljima će biti lakše jer dete u tom period odrastanja treba nadzirati, biti uz njega, a drugi važan momenat je finansijske prirode” kaže Antonijević i dodaje da je njima cilj da deca iz škole izađu sa kvalitetnim  funkcionalnim, praktičnim znanjem, te da mogu da bez problema nađu posao i obezbede sebi prihod.

Antonijević kaže da će škola za početak obezbediti mesto za deset đaka a kasnije će u zavisnosti od interesovanja, proširivati kapacitete.

“Sada je neophodno obezbediti uslove za držanje nastave, u smislu opremanja kabineta za kuvarstvo, gde će učenici već u prvoj godini obavljati praksu. Tu će biti i naši strateški partneri. Odradili smo pripreme, sklopili ugovore sa institucijama čija nam je podrška neophodna. Tek kada izvedemo prvu generaciju, videćemo šta još treba da uradimo” kaže Antonijević i naglašava izvanrednu spremnost lokalne samouprave da pomogne i podrži ovu prosvetnu ustanovu.

Nakon završene kuvarske škole, koja je trećeg stepena, za đake je obezbeđen nastavak školovanja na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija u Leposaviću, što je kako Antonijević kaže, logičan sled.

“ Na taj način osnažujemo naš obrazovni sistem na Kosovu i Metohiji” kaže Antonijević i dodaje da postoji naznaka da je Turistička asocijacija Kosova i Metohije raspoložena da stipendira đake na ovom smeru, ali o tome se još pregovara.

Inače, u Ekonomsko-trgovinskoj školi uspešno funkcionišu još četiri smera – finansijski administrator, ekonomski tehničar, pravni tehničar  i trgovac – treći stepen.

Kako direktorica ove škole ističe, uveliko su u toku pripreme za upis buduće generacije đaka, koji će početi početkom jula meseca.

U školskoj 2019/2020. godini, Ekonomsko- trgovinska škola će na pet smerova upisati ukupno 80 đaka.

Antonijević dodaje da će u narednom period mnogo pažnje u ovoj školi biti posvećeno osavremenjavanju nastavnog sadržaja, koji će se u budućnosti više oslanjati na elektronska učila, što je za đake daleko atraktivnije od dosad primenjivanih tradicionalnih metoda držanja nastave.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još