• Početna>
  • Vesti>

Do 24. juna kažnjavanje zbog nepropisnog parkiranja u Kosovskoj Mitrovici

Od 13. do 24. juna, Kosovska policija kažnjavaće učesnike u saobraćaju zbog nepropisnog parkiranja na trotoaru i kolovozima, saopštio je na 14. redovnoj sednici SO Severna Mitrovica komandir policijske stanice, major Đorđe Karamarković.

Trenutno je aktivan operativan plan Kosovske policije „kažnjavanje učesnika u saobraćaju zbog nepropisnog parkiranja na trotoaru i kolovozima radi neometenog prolaza pešaka i saobraćaja“.

Kako je naveo, „ulice su prenatrpane vozilima, i gužve su u saobraćaju, posebno ispred državnih organa i institucija, u ekonomsko – trgovinskim zonama, oko škola, banaka i slično“. Kosovska policija će potom, 24. juna uraditi presek stanja i utvrditi da li je ostvaren pomak.

Pored toga, Karamarković je na današnjoj sednici o političko bezbednosnoj situaciji predstavio i petomesečni policijski izveštaj.

Kako je naveo, Kosovska policija ukupno je procesuirala 106 slučajeva, krivičnih dela i prekršaja, u periodu od 1. januara 2019. do 31. maja 2019. godine.

Naveo je da je u istom periodu prošle godine procesuirano 147 slučajeva, i poredeći sa ovogodišnjim rezultatima, izjavio da to smatra značajnim smanjenjem krivičnih dela i prekršaja u odnosu na prošlu godinu.

Sem toga, kako tvrdi, i procenat rasvetljenih krivičnih dela je povećan.

U istom periodu prošle godine procenat rasvetljenosti je 31.2%, dok je u prvih 5 meseci ove godine procenat rasvetljenosti krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem 75.74%

Dodao je i to da su sve vrste krivičnih dela u opadanju.

“Sve vrste krivičnih dela su u opadanju, počev od krađa, pokušaja krađe, teških krađa, lakih telesnih povreda, teških telesnih povreda, učestvovanja u tuči, nasilja u porodici, prekršaji  javnog reda i mira. Sva delinkventna ponašanja manja su u iznosu od 25% u odnosu na isti period prošle godine”, izjavio je Karamarković.

Saobraćajni prekršaji i kazne, kako navodi komandir policijske stanice Severna Mitrovica – takođe su u opadanju.

Prošle godine 107 kazni izrečeno je za saobraćajne prekršaje, dok je, kako je izjavio, ove godine do sada izrečeno 56 kazni.

Nekoliko odbornika danas je postavilo pitanja u vezi sa upotrebom, kako su rekli, prekomerne sile tokom nedavne akcije Kosovske policije na Severu, pre svega u Zubinom Potoku, na šta je Karamarković odgovorio da ova pitanja treba da budu upućena “višoj instanci”.

Prisutni odbornici vodili su polemiku duže od sat vremena povodom predstavljenog izveštaja.

U polemici više odbornika, bilo su i pitanja u vezi sa istragama ubistava Olivera Ivanovića, Dimitrija Janićijevića, Ivice Rajčića, Miloša Šćepanovića.

Međutim, Karamarković je delimično odgovorio na neka od njih, uz obrazloženje takođe, da on nije adresa za odgovore na ta pitanja.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još