• Početna>
  • Vesti>

Apostolova: Najbolje rešenje za nastavak dijaloga je ukidanje taksi

Izveštaj o napretku Kosova potvrđuje njegovu evropsku perspektivu, ali i pokazuje da nema prečica na puti do EU, rekla je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i dodala da je čaša do pola puna, te da za nastavak reformi potrebna snažna politička volja Skupštine i Vlade.

Govoreći o protivljenju lokalnih organa Dečana da vrate zemlju manastiru Visoki Dečani, Apostovala je u emisiji „Razgovor na RTK2“ rekla da se već tri godine ne sprovodi odluka Ustavnog suda.To nas brine, dodala je Apostolova i najavila da EU neće odustati od namere da se ova odluka suda sprovede.

Gošća Razgovora smatra da dijalog nije suspendovan ali je svakako u problemu i sada se pokušava naći izlaz iz ove situacije kako bi se strane vratle za pregovarački sto. Najbolje rešenje da Vlada Kosova ukine taksu, jer njom ona krši sporazum Cefta i SSP, istakla je Apostolova.

Da bi se nastavio dijalog mora doći do povlačenja takse i da ima političke volje da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja, dodala je specijalna predstavnica EU na Kosovu.

Angažovanje Nemačke i Francuske, Apostolova vidi kao podršku nastavka dijaloga i ona je kako kaže dobrodošla ukoliko će dati rešenje. Uključivanje ovih država pokazuje dobru volju zemalja članica EU da brinu za Kosovo i žele da ono što pre krene napred, podvukla je Apostolova i navela da je sigurna da će se diskusija nastaviti i da će rezultat toga biti sveobuhvatni sporazum.

Komentarišući najave najviših zvaničnika Kosova da neće dozvoliti formirnje Zajednice srpskih opština, Natalija Aposolova je rekla da je nemoguće eliminisati ono što je dogovoreno u procesu dijaloga i dodala da obe strane imaju obavezu da sprovedu odredbe ovog međunarodnog sporazuma.

Apostolova smatra da bi konačni dogovor trebalo da bude sveobuhvatan i pravnoobavezujući za obe strane, odnosno da on obuhvati sva otvorena pitanja Kosova i Srbije. Važno je da kosovska delegacija već radi na tome i pogrešna je percepcija da će sporazum predložiti posrednik, već bi kako kaže obe strane trebalo to da urade. Kada dođe vreme Kosovo bi trebalo da bude spremno da predstavi svoj stav o konačnom sporazumu, zaključila je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još