Veselji se sastao sa Vesli Klarkom

Predsednik Skupštine Kadri Veselji, nakon sastanka sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, danas se sastao i sa bivšim komandantom Alijanse NATO-a u Evropi, generalom Veslijem Klarkom, koji je vodio vojne operacije Severnoatlantskog saveza protiv Jugoslavije 1999. godine.

Predsednik Veselji je rekao da je nakon uspešnog završetka ove zajedničke misije, Kosovo ušlo u proces izgradnje demokratskih institucija i državnosti, dok danas zauzima mesto na međunarodnoj sceni kao nezavisna, demokratska država sa jasnim ciljem za članstvo u NATO-u i EU, prenosi RTK.

Predsednik Skupštine je rekao da su “vojna intervencija i fizičko prisustvo NATO-a na Kosovu dali potreban mir regionu i otvorili put za saradnju i integraciju u veliku evropsku porodicu”. Veselji je rekao da je Kosovo već izgradilo svoje vojne sposobnosti u skladu sa standardima NATO-a i da su njegove oružane snage spremne da se pridruže najvećem vojnom savezu u svetu, NATO-u.

General Vesli Klark rekao je da je počašćen što je imao sreće da bude na čelu operacije koja je zaustavila ubijanje i etničko čišćenje, uspostavila mir i stvorila uslove za povratak raseljenih.On je izrazio zadovoljstvo “dostignućima na Kosovu i rekao da će nastaviti da podržava  Kosovo u evroatlantskim integracijama.

Comments

Pročitaj još