Smajlović: Kosovo trijumf koji se osvetio Americi

U Prištini, na trgu Majke Tereze juče je svečano obeležano 20 godina od ulaska NATO snaga u južnu srpsku pokrajinu. Ceremoniji su prisustvovali nekadašnji predsednik Amerike Bil Klinton, državna sekretarka u vreme njegovog mandata Madlen Olbrajt, penzionisani general NATO-a Vesli Klark, iz aktuelne američke administracije, zamenik pomoćnika državnog sekretara. Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović kaže za RTS da su kosovski lideri ceremonijom u Prištini hteli da pošalju poruku da su miljenici najmoćnije zemlje na svetu.

Ljiljana Smajlović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da su prištinski lideri stalno podvlačili da je godišnjica veliki uspeh SAD.

“Na neki način to im i nije loša poruka, jer se zapadu na Kosovu sviđa činjenica da se Kosovo smatra uspehom, kao što sada vidimo da Junker govori o Severnoj Makedoniji. To je jedini spoljnopolitički trijumf ove odlazeće generacije evropskih političara. Tako je i za Amerikance Kosovo uspeh, bez obzira na to što je dolazak gostiju iz Amerike prilično skroman”, navela je Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, u jednom od tekstova o godišnjici u Gardijanu je jedan anonimni zapadni diplomata rekao da je to “vrlo važna zemlja od 1.800.000 umerenih muslimana”.

“To je taj neuravnoteženi pristup o kome govorimo. To je bilo i oko Bosne. Albancima se uzima za plus to što nisu u Al Kaidi, a nama se uzima za minus što smo ostali prijatelji sa zemljom sa kojom smo prijatelji nekoliko stotina godina, što nismo uveli sankcije Rusiji. Mi smo stalno sumnjivi, i uzeće nam se za zlo već i to što imamo prijatelje u svetu”, istakla je Smajlovićeva.

“Niko neće da bude filantrop preko Klintona”

Ljiljana Smajlović smatra da Vesli Klark hoće da bude zapamćen kao čovek koji je ovaj deo sveta za NATO spasio, odnoso oteo Rusima i doveo ovde NATO.

“On neće da bude bal vampira. Pa taj Klinton se pojavljuje u Americi za male cene, a nekad ste morali da izdvojite milione dolara da vam dođe Klinton. Sada to više nije tako. Niko više neće da bude filantrop preko Klintona. Nismo mi irelevantni. Znači Klark pokušava da kaže da to što su uradili to je opstalo”, kazala je Smajlovićeva.

Na pitanje kako komentariše dolazak zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, Smajlovićeva je istakla da je iznenađena da je to bilo na tako niskom nivou.

“Amerikanci stvarno vole da pamte to kao neki trenutak svog trijumfa. Njima se na neki način taj trijumf osvetio. Oni su posle rata na Kosovu pomislili: ‘Aha, ne postavlja se više pitanje legaliteta, mi sad možemo da delujemo bez dozvole UN i mi možemo da idemo da napadnemo Avganistan, Irak. Oni su otišli u neke ratne avanture koje su se pokazale kao katastrofalne. Ovo dosta je nizak nivo prisustva”, dodala je Smajlovićeva.

Priština, kaže, ima podršku Amerike, jer Amerikanci njih nikada ne mogu da se odreknu.

Prema njenim rečima, Amerikanci su iskoristili taj izgovor da sruše princip da NATO ne sme da deluje van svojih granica i da se nigde ne sme intervenisati bez SB UN.

“Oni su ta dva tabua srušili 1999. Oni ne mogu toga da se odreknu. Klinton juče insistira da je bilo legitimno to što su uradili. Oni znaju da je to bilo nezakonito. Jasno je zato što su tamo Olbrajt, Klinton i Klark, oni ne znače ništa u Americi. Sadašnja administracija na njih gleda sa nekom vrstom prezira. Politika se promenila, ali ne mogu oni da se odreknu i da kažu pogrešili smo, to ne rade velike sile”, navela je Smajlovićeva.

Ljiljana Smajlović je istakla da je samo nekoliko nedelja posle “čarki sa Anom Brnabić, gde su se pravili da im je rasizam reći da su izašli iz šume i položili oružje” Albanci slave trenutak kada su “izašli iz šume”.

“I još im Bil Klinton kaže: ‘Evo, samo je 20 godina otkako ste položili oružje i stavili kravate. To mi je bila zabavna ironija”, dodala je Smajlovićeva.

Sastanak u Parizu: Ne može se odstupiti od ukidanja taksi

O predstojećem sastanku u Parizu, Smajlovićeva kaže da je najvažniji podatak sukob između Makrona i Merkelove i sukob u EU.

“Videli ste da juče kosovski Albanci najviše pričaju o tome kako je nefer prema Albaniji, a i Severna Makedonija obično neće dobiti početak pregovora. Ako nekome nije cilj da vas primi, onda je njemu cilj da pošalje makar neki signal da želi jednog dana da vas primi, pa sam ja sklona da verujem da će nekakvog sastanka, ipak, biti”, kazala je Smajlovićeva.

Ljiljana Smajlović dodaje da ako se sastanak u Parizu organizuje, onda ne može da zamisli da Vučić neće doći.

“Ako uspeju Merkel i Makron da se dogovore oko nekog gesta, ili ako im je ovaj obećao da će da obeća ukidanje taksi, ja mislim da mi ne možemo da idemo ispod toga, mi od toga ne možemo da odstupimo”, naglasila je Smajlovićeva.

Smatra da Albnaci žele dve stvari – bezvizni režim i stolica u UN.

“Njima je stalo do te stolice do koje mogu samo do pregovora sa nama. Njima su važni njihovi izbori i njihova borba za vlast. Pogledajte taj Haradinaj, on je uspeo da uspostavi neku premoć nad Tačijem samo tako što je uvodio te takse i oštro govorio protiv srpske strane”, zaključila je Smajlovićeva.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još