• Početna>
  • Vesti>

OEBS organizuje sajmove zapošljavanja za Rome, Aškalije i Egipćane na Kosovu

Misija OEBS-a na Kosovu je počev od 11. juna organizovala niz sajmova zapošljavanja za pripadnike zajednica kosovskih Roma, kosovskih Aškalija i kosovskih Egipćana u Peći. Do kraja meseca, biće održana još dva sajma i to u selu Berivojce (opština Kamenica) i u selu Plemetina (opština Obilić).

“Sajmovi zapošljavanja imaju za cilj da stvore most između potencijalnih poslodavaca i potencijalno zaposlenih i da pripadnicima zajednica obezbede mrežu za istraživanje karijere” saopšteno je iz OEBS misije na Kosovu.

Tokom sajmova, posetioci mogu direktno od organizacija i kompanija koje posluju u toj oblasti da se informišu o mogućnostima za karijeru, mogućnostima zapošljavanja, plaćenim stažiranjem, grantovima i mogućnostima stručnog osposobljavanja. Neke od ovih interakcija na sajmovima već su dale rezultate.  

„Ja sam studentkinja prava, a danas sam na sajmu zapošljavanja pronašla honorarni posao kao recepcionarka u kompaniji „Fresh”. Štaviše, ja sam profesionalna bokserka, a danas sam saznala da naredne godine mogu da se prijavim za dobijanje finansijske pomoći od “Help -Hilfe zur Selbsthilfe” za nabavku  bokserske opreme koja mi je potrebna”, rekla je Arljinda Muka iz Peći.

Misija je prvi sajam zapošljavanja za pripadnike zajednica u različitim   mestima organizovala 2018. koje je posetilo otprilike 330 posetilaca. 

“Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređivanje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Misija je posvećena rešavanju problema nezaposlenosti unutar zajednica kosovskih Roma, kosovskih Aškalija i kosovskih Egipćana i pružanju podrške unapređivanju socioekonomskog stanja” podsećaju iz ove misije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još