• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Najviše vremena smo posvetili pitanju KiM Palmer: SAD podržavaju dijalog, Priština da ukine takse

Pozicije Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su različite – SAD su priznale nezavisnost Kosova, Srbija Kosovo smatra delom svoje teritorije, ali ono u čemu smo apsolutno saglasni da samo razgovorima i pregovorima i poštovanjem interesa albanskog i srpskog naroda može doći do nekakvog rešenja, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa zamenikom državnog sekretara Sjedinjenih Država Metjuom Palmerom u Beogradu.

On je istakao da je sa američkim zvaničnikom pre svega razgovarao o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, razlozima za zastoj i o tome kako da zajednički ulože napore i Republika Srbija i SAD da se sačuvaju mir i stabilnost u celom regionu.

“Ja sam zamolio gospodina Palmera u ime Republike Srbije da razume potrebu na kojoj Srbija insistira, a to je potreba pronalaženja kompromisnog rešenja, kao i da SAD, i ako ne mislim da je moguće da neko ima apsolutni uticaj, niti da svaljujem kriicu na nekog zato što se to ne dešava i zahvalan sam Amerikancima što su govorili o potrebama ukidanja taksi. Rekao sam gospodinu Palmeru da priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila uvođenje taksi da zatvori dijalog nisu istinite i da je suština u tome da sa nekim ko sprečava protok robe i usluga u 21. veku , prosto,a o čemu drugom da razgovarate. Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoirju,a o čemu drugom da razgovaramo, koje drugo pitanje koje može da bude na dnevnom redu,a mi treba da govorimo o mnogo komplikovanijim, mnogo važnijim pitanjima ”, rekao je Vučić, dodavši da razgovori sa američkim zvaničnicima nikada nisu laki i jednostavni, ali da je veoma zadovoljan sadržinom razgovora, bez obzira na različite svavove po pitanju Kosova i Metohije.

“Govorio sam o očuvanju interesa srpske zajednice i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji , uspostavljanju normalnog svakodnevnog života za te ljude, ali smo govorili i interesima Srbije i u celini jesam zahvalan SAD na podršci koju pružaju evrospkom putu naše zemlje, modernizaciji Srbije. Najviše vremena smo posvetili razgovorima oko Kosova i Metohije” istakao je Vučić istakavši da se odnosi dve zemlje nalaze na uzlaznoj putanji.

Vučić je dodao da je Srbija vojno neutralna, te da će tako ostati u narednom periodu. On je pozvao predsednika SADa Donalda Trampa da poseti Srbiju, istakavši da je malo zemalja u svetu u kojima je za prvia eventualno i za drugi predsendički mandat, gde bi kako je rekao mogao da ima toliku podršku, kao što je to na teritoriji Republike Srbije.

“Mi od predsednika Trampa znamo da ne možemo da očekujemo veliku i značajnu promenu stava po pitanju Kosova i Metohije i nekih drugih pitanja,ali ono čemu se nadamo i što vas molim da prenesete kao moju molbu predsedniku Trampu, to je nešto balansiraniji odnos, koji bi bio nešto povoljniji i vodio raluna i o interesima Republike Srbije iu budućnosti” rekao je Vučić.

Metju Palmer rekao je da je imao priliku da razgovara o mnogim aspektima o odnosima SADa i Srbije, i o tome gde se nalaze sada u dijalogu Beograda i Prištine, ali da su razgovarali i o bilateralnim odnosima koji su jaki i napreduju.

“SAD nastavljaju da podržavaju dijalog predvođen EU ka normalizaciji odnosa između Boegrada i Prištine i smatramo da je jako važno da ovaj dijalog otvori evropski put , kako za Srbiju, tako za Kosovo.
Vidimo da su takse prepreka tome, želimo da vidimo da se one ukinu i da se na taj način obe strane vrate za pregovarački sto i da postignu dogovor koji će da podrži i olakša evropsku budućnost svih ljudi u Srbiji, na Kosovu i Zapadnom Balkanu”, rekao je Palmer.

Upitan šta očekuje od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Parizu, koji bi trebalo da bude održan u julu u organizaciji Nemačke i Francuske, Palmer je rekao da Vašington u potpunosti podržava ono što evropski partneri rade u rešavanju kosovskog problema.

“Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod sastanka u Parizu, ali da je naš zajednički cilj dolazak do sporazuma i verujem da će taj sastanak obe strane voditi ka tome”, rekao je Palmer.

Nisam siguran hoće li će biti sastanka u Parizu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Metjuom Palmerom.

“Mi smo za taj sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi da još jedanput čuje kako neko neće da ukida takse. Dakle, nisam siguran, ali ono što je najvažnije jeste da svi mi, zajedno sa našim nemačkim i francuskim partnerima, učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Te stvari su uvek važnije od jednog, dva ili pet sastanaka”, rekao je Vučić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RSE

Comments

Pročitaj još