• Početna>
  • Vesti>

Uručene nagrade lista Danas: „Da držimo upaljeno svetlo nad pričama naših sugrađana“

Povodom 22. rođendana, u redakciji lista Danas, održana je svečana dodela nagrada novinarima za poseban doprinos listu, kao i prijateljima lista za doprinose u svojim oblastima. Nagradu „Stanislav Staša Marinković“, koju Danas dodeljuje od 2000. godine, dobili su urednici KoSSeva i BIRN-a, Tatjana Lazarević i Slobodan Georgiev.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović uručio je nagradu urednici portala KoSSev Tatjani Lazarević, podsetivši na deo obrazloženje žirija, da je ona jedan od retkih preostalih glasova razuma sa Kosova.

„Hvala vam što su naše reči i naše informacije pronašle put do vas i što razumete Kosovo kroz ono što pišemo“, poručila je Lazarević, iskoristivši priliku i da podseti na značaj pisanja priča o našim sugrađanima i „držanja upaljenog svetla kako bi se priče onih, o kojima nema ko da brine, učinile vidljivim“.

Pisanje je najsličnije molitvi, podsetila je Lazarević na reči vladike Grigorija.

„Zato što je pisanje, piše naš vladika, neprestani odnos i okrenutost ka drugome, zato što sve što napišemo podrazumeva postojanje čitaoca. Kada smo primili nagradu Dušan Bogavac, govorila sam o malim ostrvima slobode u mračnom moru, da ih ima malo, ali da svetle u tom mraku i da su to naše luče slobode. Našim novinarskim pisanjem i informacijama se okrećemo jedni drugima. I ja se u toj molitvi molim da se svetlost savremenih luča slobode širi i da obasjava mračno more, njegove dubine i mulj, da svetlost prelazi na nove tačke dok se ne ugleda kopno, za koje verujem da je mnogo veće od tog mračnog mora, i da je u našoj neposrednoj blizini. Važno je samo da upalimo svetlo, jer mrak zapravo ne postoji“.

Navodeći da je mnogo nesrećnih priča koje često ne primećujemo usled potrage za sopstvenom srećom, deo nagrade lista Danas, KoSSev će usmeriti na ljude o kojima je naš portal pisao, kako bi održao, kaže Lazarević, upaljeno svetlo na potrebu da one o kojima nema ko da brine, učini vidljivim.

Tako će deo novčane nagrade otići dvema porodicama o kojima brine naš sugrađanin Saša Dedović. To su sestre Tamara i Tijana Lazović iz Banja i 77-godišnja Zora Lazarević iz sela Metalice, oba sela u Zubinom Potoku, i sedmočlanoj romskoj porodici Abazi, čija najstarija ćerka Mevljana, iako u osmoj godini, još uvek ne može da upiše prvi razred usled nedostatka ličnih dokumenata. Takođe, deo nagrade biće uplaćen i novinaru Milanu Jovanoviću čija je kuća spaljena u Grockoj, a za šta se tereti dojučerašnji predsednik ove opštine, Dragoljub Simonović.

Georgiev: Nagradu posvećujem onima koji rade u težim uslovima i koji i dalje veruju da je novinarstvo moguće

Nagrada je pripala i, kako je rekao Petrović, „najboljem novinaru među tviterašima“, novinaru i uredniku Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) Slobodanu Georgievu.

„Nagrada je velika stvar ne samo za mene, već i za kolege sa kojima radim u BIRN-u i Vremenu. Ali i za sve one druge kolege koje rade u teškim uslovima u ovih sedam godina, u zemlji u kojoj se ljudi dele na one koji su odustali i one koji su se uplašili“, rekao je Georgiev.

On je ocenio da je novinarima iz Beograda znatno lakše da rade svoj posao nego novinarima iz unutrašnjosti, koji rade u malim sredinama u kojima se svi poznaju i koji trpe znatno veći pritisak okoline.

„Zato ovu nagradu posvećujem onima koji i dalje rade u takvim uslovima i koji i dalje veruju da je novinarstvo moguće. To nije mala stvar“, rekao je on.

Nagrađen je u urednik ekonomske rubrike Danasa, Aleksandar Milošević, ali i verni čitaoci, dugogodišnji partneri i prijatelji ovog lista – istoričarka Dubravka Stojanović, arhitekta Dragoljub Bakić, glumac i režiser Dragan Bjelogrlić i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još