• Početna>
  • Vesti>

Kosovsko Pomoravlje: Zasadima na otvorenom potrebno više sunca

Stanje pšenice i parpike u Kosovskom Pomoravlju je  dobro, dok je kukuruz u veoma lošem stanju. Kiša u narednom periodu može negativno da utiče na sve zasade na otvorenom, upozoravaju stručnjaci.

Na njivama u Kosovskom Pomoravlju stanje kukukuruza je za sada najlošije. U pojedinim mestima setva se morala obaviti dva puta, jer nije dobro nikao.

“Trenutno je stanje useva pod kukuruzom vrlo loše. S obzirom da  tokom setve nije ispoštovan optimalni rok zbog suše, kasnije je i nicanje bilo katastrofalno, tako da je veliki broj poljoprivrednih proizvođača pre svega u opštini Parteš ponovo presejao površine koje su pod kukuruzom“, rekao je za RTV Puls poljoprivredni stručnjak Živorad Jovanović. 

“Ja sam presadio oko 50 ari kukuruza koji nije nikao, ali druga setva je uspešna”, kaže Gradimir Živković iz  Donje Budrige. 

Pšenica je u ovom delu Kosova bila u lošem stanju zbog nedostatka vlage u zemljištu. Kišovito vreme u maju pozitivno je uticalo na pšenicu.

“Stanje sa pšenicom i ostalim strnim žitima je mnogo povoljnije. Pšenica se trenutno nalazi u fenofazi klasanja, što se tiče vegetativne mase dovoljno je porasla”, ističe Jovanović. 

Sa druge strane kišoviti maj nije pozitivno uticao na povrtarske kulture. Kada je reč o paprici bilo je otežano rasađivanje, a previše kiše u ovom periodu na papriku utiče tako što biljka doživi stres. Paprika je trenutno je u fazi mirovanja. 

“Najlošiji trenutak za rasađivanje paprike je bio ovaj maj, pošto je bilo puno kiše jedino što smo iskoristili priliku u međupauzi da izvršimo rasađivanje i to je paprika dobro podnela. Međutim, posle učestalih kiša, a zatim sunčanog perioda paprika doživljava stres i miruje, ne može da se ukoreni”, objašnjava Živković koji se povrtarstvom bavi više od deceniju. 

Promenljivo vreme loše utiče na parpiku. Smenjivanje kišovitih i sunčanih dana može da izazove različite bolesti, a najopasnija je plemenjača. Poljoprivreni stručnjak Živorad Jovanović kaže da plemenjača može da zahvati i biljke u plastenicima, jer se ova bolest prenosi preko vazduha. 

“Svi naši poljoprivredni proizvođači zanju da je obavezno koristiti hemijske preparate za suzbijanje uskolisnih i širokolisnih korova, a takođe i preparate za suzbijanje plemenjače i pepelnice kod povrtarskih kultura”, ističe Jovanović. 

Gradimir Živković iz Donje Budrige koji pod paprikom na otvorenom ima oko 20 ari, pored toga povrće gaji i u plasteniku. Stanje je za sada dobro, a već su stigli i prvi plodovi koje plasira na pijaci u Gnjilanu. 

“Paprika u plasteniku je već u cvetu. Što se paradajza tiče on sad formira četvrtu i petu cvetnu granu i ima plodove veličine jajeta. Krastavac smo već počeli da beremo i prodajemo na pijaci u Gnjilanu”, kazao je Živković.

Svim zasadima na otvorenom u narednom periodu je potrebno više sunca kako bi došlo do sazrevavnja plodova. 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još