• Početna>
  • Vesti>

Umetnica Miljana Dunđerin: Fotografija na New Born-u nema moju dozvolu, i ja i “Akvarijus” smo izmanipulisani

Mitrovačka slikarka i rukovodilac galerije “Akvarijus” Miljana Dunđerin obratila se danas javnosti pismom , u kome jasno ukazuje da nema nikakve veze sa pojavljivanjem njene fotografije i citata na umetničkoj instalaciji New Born u Prištini, te da je u pitanju čista zloupotreba njenog intervjua, datog pre mesec dana američkoj novinarki Loren Pis.

Dunđerin objašnjava da je na intervju za potrebe dokumentarnog filma o životu žena na Kosovu i Metohiji pristala jer novinarka ni na koji način nije ukazala da će isti biti upotrebljen na ovaj način.

Međutim, fotografija naše slikarke kao i citat iz intervjua su bez njenog odobrenja ili bilo kakve konsultacije sa njom, osvanuli na umetničkoj instalaciji New Born u centru Prištine, kao deo izložbenog materijala “Reclamation 99 ” čiji je autor upravo pomenuta novinarka.

Pismo javnosti Miljane Dunđerin prenosimo u celosti.

“Povodom objavljivanja moje fotografije i citiranja mojih reči u okviru izložbe Reclamation 99 u Prištini, čiji je autor američka novinarka Lauren Peace, prinuđena sam da se ovim saopštenjem obratim javnosti, u svoje lično ime i u ime Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ koji vodim, a o kome su takođe na sajtu https://reclamation99.com iznete netačne informacije.

Novinarka Loren Peace posetila je „Akvarijus“ pre oko mesec dana kako bi napravila kratki intervju koji joj je bio potreban, kako je obrazložila, za dokumentarni film koji snima o ženama sa Kosova i Metohije. Bez bilo kakvog odobrenja 7. juna 2019. godine moja fotografija i izjava osvanule su u centru Prištine, na instilaciji New Born, a povodom otvaranja izložbe Reclamation 99. Na taj način smo i ja i PKC „Akvarijus“ grubo izmanipulisani, a javnost lažno informisana, kako o meni, mojoj umetnosti i mojim stavovima, tako i o ciljevima i delatnosti „Akvarijusa“ koji već četiri godine uspešno radi u Kosovskoj Mitrovici, zalažući se, između ostalog, i protiv ovakvih primera političkog nasilja kojima sam upravo izložena.

Budući da nisam dala odobrenje za stavljanje moje fotografije i citata u okviru izložbe Reclamation 99 (o kojoj čak nisam blagovremeno ni obaveštena), a pogotovo ne u kontekstu New Born-a, koji ima jasne simboličke i političke konotacije, od organizatora i autorke zatraženo je da moja fotografija i izjava budu momentalno uklonjene, kako iz centra Prištine, tako i sa sajta Reclamation 99. Ukoliko se autorka i organizatori ogluše o ovaj zahtev u najkraćem mogućem roku, biću prenuđena da podignem tužbu protiv svih lica odgovornih za ovaj postupak, koji je školski primer kršenja ljudskih prava, ali i krivično delo, koje kao takvo vide sva svetska zakonodavstva.”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još