• Početna>
  • Vesti>

Tači : Dijalog nema alternativu, nastaviti ga bez uslovljavanja

Kosovski predsednik Hašim Tači učestvovao je na međunarodnoj konferenciji “GlobSec” u Slovačkoj i pritom ukazao, da je taj forum “izvanredna mogućnost za kosovsku državu da afirmiše svoja dostignuća, da predstavi uspeh Kosova kao nezavisne i suverene države, u zemlji koja još uvek nije priznala kosovsku državu,” navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

„Imali smo dobre mogućnosti da se sastanemo sa raznim ličnostima i liderima Evropske unije i država članica, ali i sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tači

On je kazao, da postoje različitih gledišta na trenutnu realnost, kao i duboke razlike koje su u potpunosti normalne. Na forumu je pričao i o dostignućima procesa dijaloga u prošlosti, ali i o procesu sprovođenja.

„Još jednom ističem da Srbija mora da sprovodi sporazume i obaveze koje je preuzela, bilo u energetskom sektoru, bilo u IBM-u. Takođe, da stvori mogućnosti da ne ometa Srbe na severu da stave u funkciju most koji deli grad i ljude u tom gradu“, rekao je Tači.

Dodao je, da Kosovo takođe treba da izvrši sve obaveze koje je potpisalo 2013. godine.

„Istovremeno, Srbija ne treba da ometa srpske građane na Kosovu da učestvuju u timu za pisanje statuta odgovornosti koje smo preuzeli u Briselu“, kazao je Tači..

Kazao je i da je debata bila mogućnost za traženje mogućnosti za nastavak dijaloga.

„Mislim da je debata sa predsednicima Đukanovićem i Vučićem bila u duhu diskusije, prilika za traženje mogućnosti za nastavak dijaloga, prevazilaženje prepreka i poteškoća koje trenutno imamo. Dijalog ne treba uslovljavati kako bi se mogao postići konačni, istorijski, sveobuhvatni dijalog, koji će se okončati recipročnim priznanjem između države Kosovo i Srbije. Nezavisno od kritičara i skeptičara, dijalog nema alternativu“, dodao je Tači.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još