• Početna>
  • Vesti>

SL: Negiranje ili preotimanje našeg kulturnog identiteta – nedopustivo

Foto: Srpska lista

“Pokušaji da se, nakon proterivanja Srba sa Kosova i Metohije, zatru i tragovi srpskog postojanja kroz falsifikovanje istorije i otimanje srpske kulturne baštine su apsolutno sramni, opasni i zahtevaju najhitniju reakciju svih nadležnih međunarodnih institucija” saopšteno je danas iz Srpske liste.

U saopštenju izdatom povodom poslednjih dešavanja vezanih za radove na restauraciji crkve Svetog Nikole kod Novog Brda, stoji da je reš o pokušaju zvanične Prištine da pažnju svojih građana skrene sa važnih političkih i ekonomskih problema za koje vlasti nemaju rešenje.

“Najnoviji pokušaj da se crkva Svetog Nikole u Novom Brdu načini katoličkom je primer verske netolerancije albanskog rukovodstva na Kosovu i Metohiji, koje u nedostatku ideja za bolji život svojih građana na ovaj način gradi rejting na mržnji prema svemu što je srpsko” stoji u saopštenju.

U daljem tekstu iz Srpske liste ističu da su posebno razočarani činjenicom da projekat kojim Priština nastoji da pokatoliči srpsku pravoslavnu svetinju finansira ambasada SR Nemačke u Prištini, te stoga apeluju i na njih da obustave ovaj projekat.

“Budućnost koja se gradi na lažima i prevari ne može biti svetla i plodotvorna. Na srpskim svetinjama su otvorena vrata za sve dobronamerne posetioce, što je najbolji primer ispružene ruke našim komšijama, ali negiranje ili preotimanje našeg kulturnog identiteta je nedopustivo” stoji na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još