• Početna>
  • Vesti>

Milovanu Danojliću dodeljena nagrada “Grigorije Božović”

U organizaciji Doma kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku, a pod pokroviteljstvom ministarstva kulture Republike Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i opštine Zubin Potok, već šestu godinu zaredom dodeljena je književna nagrada “Grigorije Božović”.

Po odluci žirija nagrada je pripala Milovanu Danojliću.

Istaknuti srpski pisac i akademik Milovan Danojlić dobitnik je ovogodišnje nagrade “Grigorije Božović” za trilogiju “Pisma bez adrese”.

“Nagrada  me je dirnula i uzbudila pre svega jer nosi ime jednog pisca, streljanog 1945. što potvrđuje da nijedno zlo nije konačno i da se uvek možemo nadati prosvetljenju i  rehabilitaciji istine kao što se ovde u Zubinom Potoku rehabilituje veliki zavičajni i značajan srpski pisac”, rekao je Danojlić.

Prema odluci žirija, priznanje koje se dodeljuje za esejističku prozu pripalo je Milovanu Danojliću zbog sličnog stila pisanja sa Grigorijem Božovićem.

“Milovan Danojlić je pisac poetike Grigorija Božovića. U njegovim tekstovima i knjizi oseća se ta nacionalna, patriotska, rodoljubiva nota. To je ono što je imanentno prozi i pripovetkama i putopisnoj prozi Božovića i ovim pismima i zapisima Milovana Danojlića”, istakao je Dragiša Bojović, član žirija i dodao da Božović i Danojlić pripadaju piscima koji osećaju značaj naroda kome pripadaju i tradicije koju taj narod neguje.

Dom kulture “Stari Kolašin” ovu nagradu dodeljuje od 2014. godine .

“Imali smo nameru da rehabilitujemo život i književno delo Grigorija Božovića kao i da afirmišemo i podstaknemo stvaraoce koji pišu u duhu pripovetne proze Božovića da budu u žiži čitalačke javnosti”, naglasila je Andrijana Živanović, direktor Doma kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.

Iz godine u godinu ova nagrada se izdiže u red najznačajnijih književnih priznanja.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još