• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Sastanci u Bratislavi, uvod u razgovore u Parizu

Forum u Bratislavi i prethodni sastanci prištinskih zvaničnika su uvod u razgovore u Parizu, i to pokazuje pokušaje Nemačke i Francuske da učine odlučujući korak, kako bi u Francuskoj došlo do nekog proboja, kaže za RTS bivši diplomata Zoran Milivojević. Milivojević je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da sve zavisi od ukidanja taksi na srpsku robu.

Zoran Milivojević veruje da će predsednik Aleksandar Vučić u Bratislavi biti vrlo jasan i da će pokušati da ih uveri da je ukudanje taksi uslov da se dijalog deblokira.

“To znači da Srbija nema više prostora za ustupke i da je potrebno da se vratimo na realizaciju Briselskog sporazuma. Ukoliko u Parizu ne dođe do proboja, ukoliko se ponovi Berlin, onda se pojavljuje i pitanje validnosti Briselskog sporazuma”, istakao je Milivojević.

Što se Srbije tiče, Milivojević smatra da dijalog nema alternativu.

“Prvi uslov – ukinuti takse, što bi stvorilo dalje uslove da uopšte razgovaramo kakvom daljem dijalogu možemo da pristupimo i šta bi to moglo da bude što bi dovelo dijalog do nekog procesa koji bi vodio nekom konačnom rešenju”, naglasio je Milivojević.

Treba imati u vidu, kaže Milivojević, pragmatičan stav Trampove administracije koja je izrazila interes pismom u decembru i kasnije preko raznih predstavnika, uključujući i Metjua Palmera.

SAD ima odlučujuću ulogu

“Od ranije znamo da prištinski lideri priznaju isključivo Vašington i isključivo priznaju njihov stav kao mogući uticaj na njiuhove mere i akcije. U tom smislu je ovaj razgovor važan i posle njega će biti jasnije kakva je američka pozicija i da li je spremna za odlučujući korak, da se takse skinu i da se stvore uslovi za nastavak dijaloga”, objanio je Milivojević.

Amerika je, kaže, i do sada bila uključena u dijalog.

“Nijednog trenutka Amerika nije bila odsutna iz dijaloga, bilo direktno, bilo diskretno. Čak je ovih pet godina dok se vodio proces neuspešan opod vođstvom gospođe Mogerini, Amerika nikad nije ispuštala iz svog vidokruga stanje u ovom dijalogu i kako taj proces teče”, naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, ako nema crvenih linija, to može da znači da su sve opcije otvorene, pri čemu Amerika zadržava stav da bude konačan arbirtar i da proceni da li se to uklapa u geostrateške ciljeve SAD na ovim prostorima.

“Može i razgraničenje da bude tema i ja sam siguran da će to i na neki način biti u ovom razgovoru pristuno u meri u kojoj amerikanci imaju stav – da nema crvenih linija i nema razloga da srpska strana ne kaže sve ono što misli da bi moglo da doprinese konačnom rešenju”, zaključio je Milivojević.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još