• Početna>
  • Vesti>

EU otkazuje projekat od 12 miliona evra na Kosovu zbog neslaganja lokalnih vlasti

Kancelarija EU na Kosovu, danas je obavestila javnost da je došlo do otkazivanja projekta u vrednosti od 12 miliona evra za izgradnju skladišta opasnog otpada na Kosovu. Kao razlog za to naveli su odbijanje lokalne skupštine da se takav objekat izgradi na teritoriji opštine. Iz Kancelarije EU na Kosovu su naveli da se o ovom otpadu trenutno ne vodi računa, i da kao takav sa sobom nosi pretnju po zdravlje ljudi na čitavom Kosovu.

Izgradnja objekta za skladištenje opasnog otpada trebalo je da se sprovede na osnovu odluke Vlade Kosova iz 2010. godine, pri čemu je vlada trebalo da osigura da ovaj projekat bude usvojen u skupštini opštine, saopštili su iz Kancelarije EU na Kosovu.

Svrha EU Projekta, čija vrednost iznosi 12 miliona evra, bila je namenjena razvoju fizičke infrastrukture za privremeno skladištenje opasnog otpada. Projekat je uključivao pripremu inventara opasnog otpada, procenu uticaja na životnu sredinu, izradu projekta, nadgledanje i izgradnju objekata za privremeno skladištenje u skladu sa EU standardima, propisima i najboljim praksama. Ovaj otpad, privremeno bi se skladištio, da bi zatim bio obrađivan do konačnog odlaganja na Kosovu ili negde vani, naveli su u obrazloženju EU kancelarije.

Vlada Kosova je, kako navode, na početku odredila zemljišnu parcelu u okviru starog vojnog kompleksa u selu Ariljača u Kosovu Polju. Međutim, ova parcela proglašena je nepogodnom nakon preliminarnog ispitivanja, zbog neeksplodiranih ubojnih sredstava i starih bunkera, što je izgradnju učinilo nemogućom.   

Nakon nekoliko zahteva upućenih od strane Kancelarije EU na Kosovu, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja odredilo je zamensku lokaciju na teritoriji opštine Kosovo Polje.

I pored toga, lokalna skupština je odbila da se takav objekat podigne na teritoriji njihove opštine, čime, kako se navodi u saopštenju, nije ostavljena druga mogućnost Kancelariji EU na Kosovu sem da otkaže projekat.

Bez utvrđene zemljišne parcele, iz Kancelarije EU poručuju da nije preostalo dovoljno vremena za određivanje nove zemljišne parcele i ponovno sprovođenje svih pripremnih aktivnosti (geološke, geo tehničke, nacrt projekta, javne konsultacije, itd.) do završetka perioda za ugovaranje- decembar 2019, te da je stoga ovaj projekat otkazan.

Kancelarija EU na Kosovu u današnjem saopštenju ukazala je na neke od razloga za zabrinutost kada je reč o odlaganju ove vrste otpada na Kosovu:

Kosovu nedostaje odgovarajuća infrastruktura i efikasan sistem upravljanja opasnim otpadom, uključujući industrijski opasni otpad (IOO), koji se stvara sada ili je zaostao iz prošlosti. 

Trenutno postoje ograničeni podaci u vezi industrijskog i opasnog otpada, a naročito podaci o ekonomskim preduzećima koja stvaraju opasni otpad. Pored toga, ne postoje podaci i o otpadu koji se stvara u sektoru poljoprivrede i industrije za proizvodnju hrane.

Nastavlja se da se opasnim otpadom upravlja na neodgovarajući način tako što se on odlaže na različitim mestima bez obzira na moguća zagađenja, ili je uskladišten na nekim mestima ne mareći za prevenciju zagađenja.

Zbog nekontrolisanih aktivnosti pri vađenju rude i u okviru industrijskog sektora u prošlosti, opasni materijale se takođe nalaze i na mnogim brojnim mestima širom Kosova na kojima se nalazi rudarski otpad. 

Trenutno postoje brojne divlje deponije koje se nalaze u blizini oblasti gde je bilo predviđeno podizanje skladišta, koje može dovesti do ugrožavanja zdravlja.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još