Makron pisao Vučiću, zahvalio na pomoći za Notr Dam

Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem mu zahvaljuje na podršci koja je upućena nakon požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona.

“Gospodine predsedniče, dragi Aleksandre, posebno sam bio dirnut podrškom koju ste mi uputili nakon strašnog požara, koji je 15. aprila ove godine uništio Bogorodičinu crkvu u Parizu. U ime francuskog naroda, srdačno Vam se zahvaljujem na tome”.

Istakao je da je taj događaj bio tragičan za celu naciju.

“Ovaj događaj je bio tragičan za celu naciju. Izazvao je snažne emocije u Francuskoj, jer je Bogorodičina crkva deo nas, naše istorije, koju smo gledali dok je guta plamen. Bogorodičina crkva u Parizu je katedrala svih Francuskinja i Francuza. Sa svim svojim sugrađanima podelio sam duboku tugu, a moje misli su bile posebno okrenute katolicima svuda u svetu” naveo je Makron.

Ukazao je da je izbegnuto najgore – nije bilo smrtnih slučajeva, a struktura katedrale, njena fasada i dve glavne kule su spasene.

Podsetio je da je ta katedrala već bila oštećivana, ali da je rušenja i pljačke nisu sprečili da se iznova izdigne iz pepela.

“Svi zajedno ćemo je ponovo izgraditi i ja se na to obavezujem. Prikupljanje dobrovoljnih priloga je pokrenuto već dan nakon tragedije. Pozvaćemo najveće stručnjake iz celog sveta da obnove Bogorodičinu crkvu. Već sada, poruke kao Vaša sa izrazima saosećanja, koje nam stižu iz celog sveta, posebno su nam dragocene”, napisao je Makron.

“Zahvaljujući Vam se još jednom, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja”, navodi u pismu predsednik Makron, posebno naglasivši zahvalnost za ličnu velikodušnost predsednika Vučića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još