Berlin: Delegacija Srpske liste sa Matiasom Lutenbergom

Drugog dana posete Berlinu delegacija Srpske liste koju čine predsednik Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i članovi predsedništva Bratislav Nikolić i Saša Milosavljević, razgovarali su sa savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel Matiasom Lutenbergom.

Zajednica srpskih opština, dijalog Beograda i Prištine, uvedene takse od 100% na robu iz Srbije, kao i trenutna politička i bezbedonosna situacija bile su teme ovog sastanka.

Politički predstavnici Srba su istakli da trenutna retorika, poslednje izjave pojedinih albanskih lidera kao i odluke koje su protiv nastavka dijaloga ne doprinose smirivanju tenzija na terenu. Takođe je istaknuto da srpski narod na Kosovu želi da živi bez straha, u sigurnom okruženju, bez pritisaka koji se usled trenutnih političkih okolnosti osećaju u svakodnevnom životu.

”Interes Srba na Kosovu je mir i stabilnost i samim tim jasna je naša spremnost da se uradi sve kako bi se mir obezbedio” rečeno je na sastanku.

Na pitanje oko odnosa Srspke liste sa zvaničnim Beogradom, politički predstavnici Srba sa Kosova su jasno odgovorili da je taj odnos najpre prirodan i na najvišem nivou.

”Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u stalnoj komunikaciji sa nama jer želi da uvek uvaži naše stavove i mišljenja kako bi i odluke koje se donose doprinele boljem položaju srpskog naroda na Kosovu. Zbog toga je poverenje koje predsednik Vučić uživa od strane Srba na Kosovu najveće” istaknuto je tokom razgovora na ovu temu.

Implementacija dogovora o ZSO je takođe bila tema gde je naglašeno da se sporazum ne implementira i zbog činjenice da Priština nije ni na koji način zbog neuispunjavanja ove obaeze sankcionisana.

I na ovom sastanku je istaknuta opasnost od destabilizacije situacije kroz akcije koje se pod izgovorom borbe protiv kriminala i korupcije sprovode na severu Kosova.

Drugog i poslednjeg dana posete delegacija Srpske liste će se sastati sa poslanicima u Bundestagu Josipom Juratovićem i Manuleom Sarazinom.

Danas se, inače, završava dvodnevna poseta političkih predstavnika Srba sa Kosova Berlinu, koju su oni ocenili kao dobru i korisnu ali i potrebnu da se iz ugla Srba predstavi prava slika situacije na Kosovu, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još