• Početna>
  • Vesti>

Advokat: Nisu opisane krivične radnje uhapšenih na Kosovu, a to je obavezno

Advokati policijskih službenika uhapšenih u nedavnoj policijskoj akciji u opštinama na severu Kosova, predali su žalbe na odluku o produžetku pritvora. Istovremeno, kosovski ministar unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa rekao je da se istražuje ko je naredio da se puste sirene za vazdušnu opasnost, u trenutku kada traje policijska akcija.

Advokat jedne od policijskih službenica uhapšenih na severu  Kosova – Azdren Hodža, kaže da u rešenju o pokretanju istrage nema konkretnog opisa za svakog pojedinačno, već se terete kao grupa koju čine policijski službenici i koja je počinila krivično delo, između ostalog, i nečinjenjem.

“To nečinjenje može se razumevati kao da oni nisu izvršili svoje dužnosti koje su bili u obavezni da urade. To je veliki znak pitanja, jer nema opisa konkretnih krivičnih radnji, ima samo opis krivičnih dela, kao što sam naveo – organizovani kriminal, zloupotreba službene dužnosti i primanje mita. Ali, nije precizirano kada, od koga je uzeto, koliko, kada su oni trebali da pokriju te šumske puteve”, naveo je za “N1” Hodža.

Hodža kaže da je tužilastvo u obavezi da u rešenju o pokretanju istrage, pogotovo kada se radi o krivičnom delu organizovanog kriminala, konkretno opiše krivične radnje svakog pojedinačno i u kakvom se obliku prijavljuje krivično delo.

Kaže da tužilaštvo ide grubim linijama, koje i dalje nisu uspostavljene za sve pojedinačno.

“Da li ima dokaza za sve… Jako je rano da se o tome izjasnimo, jer mi nismo, kao advokati, videli spise predmeta, niti dokaze predmeta, ali je ono što je kao konkretno navedeno i u rešenju o određivanju pritvora i u zahtevu za određivanje pritvora, kao da postoje neki transkripti telefonskih razgovora koji inkriminišu sve policijske službenike”, kaže Hodža.

Na dan kada je preduzeta policijska akcija, na severu Kosova je puštena sirena za vazdušnu opasnost. A zbog toga će se, kako je najavio kosovsi ministar unutrašnjih poslova Ekrem Mustafa, sprovesti istraga jer je sirenom izazvana panika kod građana.

On je rekao da je zabrinjavajuće to što je sirena puštena i naveo da će biti preduzete mere protiv onih koji su to učinili.

Izvor: Radio Kontakt plus / N1

Comments

Pročitaj još