Ujedinjene nacije zabrinute zbog tenzija na Kosovu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zabrinut je zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede. Guteres je zatražio i da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga. Ovaj izveštaj će se pred Savetom bezbednosti UN naći 10. juna.

Ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti, navodi se u novom izveštaju generalnog sekretara UN.

Po prvi put od februara, Savet bezbednosti UN će 10. juna razmatrati stanje na Kosovu. Od usvajanje Rezolucije 1244 sredinom 1999. godine, Savet bezbednosti je o Kosovu raspravljao četiri puta godišnje. Na zahtev SAD i Britanije, najmoćnije telo svetske organizacije će, nadalje, o Kosovu raspravljati na svakih šest meseci.

Zahtevajući da se uklone prepreke za nastavak dijaloga, Guteres je naveo da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontra-mere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Guteres je, takođe, naveo da  od prethodnog izveštaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Šef UN je naveo i da su se od prethodnog izveštaja, odnosno u poslednjih šest meseci, na Kosovo vratile 43 osobe, od čega su 34 Srbi. Uključujući i poslednje povratnike, od 2000. godine vratilo se 28.153 od oko 200.000 raseljenih sa Kosova.

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci zabeleženo i nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

“12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik odjeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija”, navodi šef Ujedinjenih nacija.

Izvor: RTS

Foto: FoNet

Comments

Pročitaj još