Podignuta optužnica protiv Zorana Djokića

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Đokića iz Peći, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila tokom marta i aprila 1999. godine u tom gradu. Đokićev advokat, Ljubomir Pantović smatra da nema dovoljno dokaza i da je tužilac predložio “potpuno neuverljive i nekredibilne” svedoke.

U saopštenju tužilaštva navodi se da je optuženi Zoran Đokić u saradnji sa “neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti” počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”, navodi Kossev.

Đokićev advokat, Ljubomir Pantović, poručuje da na osnovu uvida u optužnicu smatra da tužilaštvo nema dovoljno dokaza.

“Tu nema dokaza, sve je to posredno, niko od svedoka nije video Zorana Đokića na mestu izvršenja dela, već su od drugih ljudi čuli da je on učestvovao u toma, da je neki Zoran Đokić učestvovao u tome”, navodi Pantović.

Predloženi svedoci tužilaštva su oštećeni čiji su članovi porodica nastradali, kaže Pantović i dodaje da “svi oni kažu da ga oni nisu videli, nisu prepoznali, da ga nisu poznavali, ali da su čuli od komšija da je Zoran Đokić učestvovao u tome”.

Pantović je ranije podsetio da je Đokić do 2015. godine živeo u Kosovskoj Mitrovici gde je radio u više nevladinih organizacija, i čak jedno vreme u Vladi Kosova, odnosno Ministarstvu za zajednice i povratak, te da je mnogo ranije rađena provera njegove prošlosti i da je uvek bila pozitivna.

Kosovska policija uhapsila je Đokića 2. februara na administrativnom prelazu Jarinje, i od tada se nalazi u pritvoru.

Glavni pretres biće održan pred Osnovnim sudom u Prištini – specijalno odeljenje za ratne zločine.

Izvor: Kossev

Comments