• Početna>
  • Vesti>

Mekareg: Situacija na Kosovu mirna, tenzije političke prirode

Komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu, Roj Makareg rekao je danas u razgovoru sa američkim državnim sekretarom za vojsku Markom Esperom da je situacija na Kosovu mirna, a da tenzije dolaze iz političkih sfera.

Prema rečima Makarega, tenzije između Beograda i Prištine su ponovo podignute nedavno kada su, kako je rekao, srpske trupe pozvane da budu u “stanju pripravnosti na granici, nakon što je specijalna policija Kosova uhapsila nekoliko albanskih i srpskih policijskih i carinskih službenika optuženih za navodnu korupciju”.

Rekao je i da je napetost sa Rusijom porasla nakon što je na severu Kosova uhapšen, a zatim proglašen personom non grata ruski državljanin zaposlen u Unmiku.

Ovde ima mnogo različitih aktera na terenu, rekao je Makareg, govoreći uopšte o okruženju u kojem ta vojna misija funkcioniše.

“Ali uprkos političkim previranjima vojnici funkcionišu u bezbednim uslovima. Cilj misije ovde je prisustvo”, rekao je Makareg. I ocenio da je tokom proteklih 20 godina i 25 rotacija NATO trupa, situacija “znatno poboljšana na taktičkom nivou”.

Smatra da na Kosovu ima još dosta posla i da Beograd i Priština treba da postignu političko rešenje.

Američki sekretar vojske Esper, koji poslednjih dana boravi na Kosovu, rekao je da je cilj njegovog boravka da dobije informacije direktno od vojske u kako je rekao, “napetoj političkoj situaciji”.

Izvor: RTK

Comments

Pročitaj još