• Početna>
  • Vesti>

Gračanica u znak sećanja na ubijenog Popovića: Večito mlad ostaje da svedoči stradanja našeg naroda

Parastosom na gračaničkom groblju i skupom ispred kapele u centru Gračanice obeleženo je 15 godina od svirepog ubistva Dimitrija Popovića.

Parastos je na gračaničkom groblju služio lokalni paroh Svetislav Trajković, nakon čega su porodica, prijatelji i lokalni zvaničnici položili cveće i zapalili sveće ispred kapele u centru Gračanice, posvećene Dimitriju Popoviću.

“Večito mlad ostao je u Gračanici da svedoči sva stradanja našeg naroda. Dimitrije počiva u Gračanici, a njegova je misao bila “iz Gračanice nigde ne idemo”, i tu je i ostao kao svedok zla koje su činili pre njegovog stradanja, ali i nakon njegove smrti”, rekao je Ratko Popović, književnik iz Gračanice.

O Dimitriju i načinu na koji je stradao govorio je danas i Živojin Rakočević, direktor Doma kulture u Gračanici, književnik i politički analitičar.

“Petnaest godina smo pred istim pitanjem i pred pitanjem pravde za Dimitrija i za sve one koji su mu se na takav način pridružili. Sadašnja slika svega je ovo što se iza nas doslikava. Danas se živopiše ova kapela, a ustvari, ne živopiše se kapela, živopišu se naši životi i naše svakodnevne nevolje, muke, odnosi međusobni. Živopiše se i slika nepravda koja petnaest godina vapi sa ove zemlje prema nebu, živopiše se istina, koja je iznad svake ideologije, svakih etničkih i ljudskih odnosa, i ona će nas osloboditi na način na koji majka Dimitrija Popovića ponavlja “Budite tu, budite zajedno i borite se i mi ćemo biti pobednici”. Iz ove kapele zrači mladost i optimizam. Kada smo videli Dimitrija u moru krvi, moja je slika bila kao da on sedi usred crvenog cveća, usred trešanja, usred naših života”, zaključio je Rakočević.

Majka ubijenog Dimitrija Popović, Jorgovanka Popović pozvala je danas, na skupu povodom godišnjice stradanja svog sina, sve meštane da ne odlaze iz Gračanice, a da će grobovi naših predaka čuvati i svedočiti o postojanju srpskog naroda na ovim prostorima zanavek.

” Moj Dimitrije je govorio da ne želi i da neće otići iz Gračanice. Prognan iz Prištine, stradao je u Gračanici u svojoj 17. godini ni kriv ni dužan od metka koji je uputio Albanac u masu dece, samo zato jer su Srbi. Ova kapelica je opomena svima koji ovuda prolaze da ne smemo da odlazimo odavde i da ne smemo posmrtne ostatke da selimo sa Kosmeta, jer grobovi naših stradalih, naših umrlih čuvaju ovu zemlju, i svedoče o našem postojanju ovde”, poručila je majka Dimitrija Popović.

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović bio je učenik Medicinske škole, a u trenutku kada je svirepo ubijen nalazio se ispred kioska brze hrane u Gračanici sa još trojicom drugova. Na njega je pucano iz automobila u pokretu marke Audi, za šta su optuženi Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je bio odmah oslobođen, a maloletni Krasnići, osuđen na šest godina zatvora.

U znak sećanja na ubijenog Dimitrija Popovića svake godine se organizuje memorijalni turnir u malom fudbalu koji nosi njegovo ime i čiji je slogan “Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija”.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još