Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu

Ministar spoljnih poslova Slovačke i predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Miroslav Lajčak navodi da su stabilnost i napredak Srbije i regiona usko povezani sa pronalaženjem kompromisnog rešenja sa Prištinom, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Miroslav Lajčak naglašava da dijalog nema alternativu, i podvlači da je neophodno da Priština povuče takse kako bi se prevazišla sadašnja situacija i nastavio dijalog.

Ana Brnabić je kada je reč o nastavku dijaloga, istakla da Priština jednostranim potezima nanosi štetu, kako svim građanima na teritoriji Kosova i Metohije, tako i čitavom regionu, ugrožavajući njegovu stabilnost.

Naglsila je da će Srbija u ovakvoj situaciji nastaviti da se ponaša konstruktivno i odgovorno, 

Istakla je da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom sa Misijom OEBS-a i posebnom pažnjom koju Slovačka tokom svog predsedavanja posvećuje regionu Zapadnog Balkana, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Dobroj saradnji sa OEBS-om, prema rečima premijerke, doprinose i odlični odnosi sa Slovačkom, o čemu svedoči i nedavna uspešna poseta predsednika slovačke vlade Petera Pelegrinija Srbiji.

Lajčak je naglasio da je budućnost Srbije i regiona u Evropskoj uniji i izrazio čvrstu podršku srpskoj vladi za nastavak reformi.

“Slovačka će, kao prijateljska zemlja, nastaviti da pruža pomoć i podršku Srbiji na njenom evropskom putu”, istakao je Lajčak.

Govoreći o evropskim integracijama, premijerka je navela da je evropska perspektiva suverena i strateška odluka Srbije koja ima za cilj celovitu promenu društva u skladu sa evropskim standardima i vrednostima.

Predsedavajućeg OEBS-a je izvestila i o reformama u oblasti pravosuđa, koje su, prema njenim rečima, sprovedene transparentno i po prvi put uz ozbiljnu i temeljnu javnu debatu.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još