Dačić sa Lajčakom: Dijalog je na reanimaciji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je Slovačkoj na razumevanju koje ta zemlja ima u odnosu na sve probleme. Istakao je da je dijalog sa Prištinom sada “na reanimaciji”, i da njegov uspeh zavisi od onih koji treba da mu udahnu novi život. Srbija je ostvarila veliki napredak u sprovođenju reformi, primetio je slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak.

Ivica Dačić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-u Miroslavom Lajčakom, istakao da je Lajčak danas u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što je od ključne važnosti s obzirom na sve izazove, kao i sa drugim političkim funkcionerima.

Dačić je dodao da je OEBS organizacija koja je prisutna u mnogim sredinama, između ostalog, i na Kosovu i Metohiji, ali da je to prisustvo statusno neutralno.

“Imajući u vidu da je Lajčak posetio Albaniju, da će posetiti i druge zemlje, kao i Misiju OEBS-a na KiM, veoma je važno da razmenimo mišljenja i da on bude u toku sa situacijom i svim problemima i izazovima, kao i sa jednostranim aktima Prištine, koji prete da izazovu destabilizaciju celog regiona”, podvukao je šef srpske diplomatije.

Dačić je zahvalio na razumevanju koje, kako je rekao, Slovačka ima u odnosu na sve probleme, te poručio da je Srbija spremna da pruži doprinos stabilizaciji prilika i ukupnoj bezbednosti u regionu, koji je, iako mali, od ključne važnosti za stabilnost cele Evrope.

“Lajčak je prijatelj Srbije” 

Podvukao je i da su Srbija i Slovačka dve prijateljske zemlje, dva prijateljska, bratska naroda, koje nemaju otvorenih pitanja, kao i da je Lajčak prijatelj Srbije.

Zahvalio je Slovačkoj na podršci evropskim integracijama Srbije, kao i na principijelnom stavu u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitom Srbije, odnosno po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija je, podvukao je Dačić, zahvalna i spremna da sa Slovačkom dalje unapređuje odnose kako bi se razvijala politička, ali i ekonomska saradnja.

“Često smatramo da se prijateljstvo podrazmeva i da ono ne treba da se neguje i pokazuje. Često više pažnje posvećujemo neprijateljima, nego prijateljima i zato ističem da je u Slovačka naš veliki prijetalj i imaćemo konstruktivan pristup”, rekao je Dačić.

“Dijalog zavisi od onih koji treba da mu udahnu život”

Ministar spoljnih poslova je ocenio da Priština ima za cilj da opstruira dijalog i iznalaženje rešenja, jer procenjuje da ono nije u njihovom interesu i onako kako su ga oni upisali.

Upitan da prokomentariše da li će menjati format dijaloga, on je rekao da se nastavlja u ovom formatu iako je sada “dijalog na reanimaciji”. “Da li će uspeti zavisi od reanimatora i onih koji treba da udahnu novi život dijalogu”, rekao je Dačić i dodao da samiti u Berlinu i Parizu nisu zamena za dijalog.

Prema njegovim rečima, nedavni samit u Berlinu je pokazao, iako je trebalo da oživi dijalog da nema napretka i uprkos tim naporima je došlo do brutlanih napada i upada kosovskih specijalaca na sever Kosova.

Kaže da format dijaloga ne može da se menja bez saglasnosti Srbije, te naveo da su svi “zapeli” da se u dijalog ubaci SAD, a ne i Rusija.

Osvrnuo se i na izjavu da stvari treba rešavati u skladu sa stanju na terenu. “Priština polazi od toga da je sve rešeno, a to nije tako”, rekao je Dačić upitan da prokomentariše šta znači njegova izjava da rešenje treba da bude u skladu sa stanjem na terenu, što je, kako je dodao omiljena formulacija SAD i međunarodne zajednice kada se opravdava nezavisnost Kosova.

Dodao je da je njegov stav da problem treba da se rešava u skladu sa stanjem na terenu već deset godina. “Beograd nema pun suverenitet nad Prištinom, ni Priština na severu. Svaka promena stanja može da se desi samo silom i ona bi destabilizovala Balkan”, ocenio je Dačić.

Dačić je rekao i da nikada nije video u životu takvu “silu” kao što je Priština koja na pritiske SAD i EU neće da ukine takse. Ocenio je da ta priča da Prištini niko ništa ne može, može da bude samo jedna “bajka u koju ni deca ne veruju”.

Kako kaže, imajući u vidu snagu Prištine da odoleva pritscima SAD, EU, Angele Merkel, Emanuela Makrona, pita se još samo da li će u Parizu Nemačka i Francuska uvesti sankcije Srbiji da bi ugodili Prištini.

Dačić je naveo i da je sednica UN zakazana za 10. jun i da od nje ne treba praviti nešto vanredno i da ne treba očekivati zaključke ni oduke.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još