Poziv Vučiću da se obrati poslanicima Državne dume

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslavom Volodinom, koji je pozvao srpskog predsednika da se, prilikom naredne posete Moskvi, obrati poslanicima Državne dume. Predsednik Vučić je rekao da je to velika čast za njega, prihvativši poziv da govori o odnosima Srbije i Rusije pred najvišim zakonodavnim telom Ruske Federacije.

Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da su odnosi dveju zemalja veoma bliski, ali da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje, saopšteno je iz Predsedništva.

“Srbija pridaje izuzetan značaj unapređenju sveukupnih odnosa sa Ruskom Federacijom, kao strateškim partnerom i jednim od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije”, naglasio je predsednik Vučić i izrazio zadovoljstvo unapređenjem parlamentarne saradnje, čemu doprinosi Sporazum o saradnji Narodne skupštine Republike Srbije i Državne dume Ruske Federacije.

Predsednik Vučić je zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije bude rešeno mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

On je, takođe, izrazio zahvalnost na podršci i pravovremenoj i odlučnoj osudi ponovnog upada jedinica “kosovskih specijalnih snaga” na sever Kosova i Metohije i brutalnog privođenja Srba, čiji je cilj bio zaplašivanje srpskog naroda na KiM. Predsednik Vučić je izrazio žaljenje što je, prilikom brutalnog hapšenja od strane “kosovskih specijalnih jedinica”, povređen i ruski državljanin, pripadnik misije UNMIK-a.

Predsednik Vučić upoznao je predsednika Državne dume Volodina sa problemima u dijalogu sa Prištinom, kao i o tome da prištinska strana još uvek nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Volodin pozdravio je ekonomski napredak Srbije, istakavši da je taj uspeh još veći, imajući u vidu činjenicu da je postignut u izuzetno teškim geoplitičkim okolnostima.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još