• Početna>
  • Vesti>

NVO Nova društvena inicijativa i Opština Zvečan: Do transparentne i funkcionalne Opštine samo uz pomoć građana

Date političke okolnosti u kojima lokalne samouprave na području severa Kosova ne mogu da se formiraju i rade u punom kapacitetu kao i nezainteresovanost građana za aktivnije uključivanje u mehanizme odlučivanja, koje iz toga proizilazi, glavni su problemi na putu ka ostvarivanju funkcionalnih i otvorenih organa lokalne vlasti.

Ovo je zaključak donet na okruglom stolu  o rezultatima i nedostacima rada lokalnih samouprava i mehanizmima transparentnosti i odgovornosti na lokalnom nivou, održanom danas u Zvečanu.

Panelisti (Nebojša Jevtić ispred Opštine Zvečan i Ivana Vanovac, novinar Radio Kosovske Mitrovice)i učesnici  složili su se  da je neophodno animirati građane naročito mlađe generacije, da se bez ustezanja javljaju Opštini kada smatraju da ovaj organ ima ingerencije da reši pojedine probleme, da aktivnije učestvuju u radu skupštine opštine i da  što više koriste uslugu elektronske opštine koja u Zvečanu odlično funkcioniše već par godina.

Veće interesovanje građana koji budno motre  nad radom lokalnih institucija, automatski bi organe lokalne samouprave  pozvalo na aktivniji i transparentniji način poslovanja, ali sa druge strane jako je važno da i samo građanstvo pokaže inicijativu da ta saradnja zaživi, složili su se učesnici okruglog stola.

Angažovanje organizacija civilnog društva u pravcu zbližavanja građana i lokalnih samouprava, kao i upoznavanja i jednih i drugih sa njihovim pravima i obavezama, ocenjeno je izuzetno visoko.

Ovaj okrugli sto organizovala je   NVO Nova društvena inicijativa (NSI) u okviru projekta „Učestvujmo zajedno“ koji se realizuje  u saradnji sa Opštinom Zvečan. Ovaj projekat odvija se  u sklopu „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još