Haradinaj razrešio Seljimija

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, razrešio je dužnosti svog savetnika Suljejmana Seljimija (Sylejman Selimi), koji je osuđen za ratni zločin pre nego da postane njegov savetnik. Seljimi, se trenutno nalazi na uslovnom otpustu a osuđen je za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Informaciju o razrešenju Seljimija potvrdio je sam Haradinaj u objavi na svom Fejsbuk profilu, navodeći da je do razrešenja došlo na zahtev samog Seljimija. Da li će ovaj osuđenik ponovo biti postavljen na mesto ambasadora u Tirani, kako su preneli pojedini kosovski mediji, još uvek nije poznato, s obzirom na to da se kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova se i dalje ne oglašava po ovom pitanju.

„Razrešio sam dužnosti političkog savetnika, Suljejmana Seljimija na njegov zahtev. Zahvalio sam se gospodinu Seljimiju na njegovom dosadašnjem doprinosu u mojoj političkoj kancelariji“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kosovski mediji pozivajući se na neimenovane izvore, nedavno su pisali o tome da je Suljejman Seljimi , osuđeni ratni zločinac na Kosovu, koji se nalazi na uslovnom otpustu, postavljen za ambasadora u Tirani.

Seljimi potvrdio da mu je bila ponuđena ambasadorska pozicija u Tirani

Suljejmanu Seljimiju bila je ponuđena ambasadorska pozicija u Tirani, međutim, kako je sam potvrdio za Indeksonline, on je ovu ponudu odbio.

Seljimija, ratnog zločinca koji se trenutno nalazi na uslovnom otpustu, Ramuš Haradinaj danas je razrešio dužnosti savetnika kosovskog premijera.

Kako je Seljimi potvrdio za Indeksonline, zahtev za razrešenje uputio je iz ličnih razloga.

„Moja želja je bila da se više ne bavim nijednom političkom aktivnosću“, rekao je Seljimi.

Ujedno je negirao navode pojedinih kosovskih medija da je ostavku sa mesta savetnika kosovskog premijera zatražio zbog toga što bi trebalo da postane ambasador u Tirani, ali je, međutim, potvrdio da mu je ova pozicija bila ponuđena.

„Meni su ponudili mogućnost da preuzmem mesto ambasadora u Albaniji, ali isto sam rekao i predsedniku – da neću da idem. Istu stvar sam tražio i od predsednika – da se povučem, da ne idem ni kao ambasador. To je lična odluka, ne odnosi se na politiku“, dodao je Seljimi, prenosi Indeksonline.

Kosnet: SAD protiv postavljanja osuđenog ratnog zločinca za ambasadora

Ubrzo nakon što su mediji u Prištini krajem aprila preneli vest o ponovnom imenovanju Seljimija za ambasadora u Tirani, ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet poručio je:

„Kakvu poruku Kosovo šalje svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora?“

Preko Tvitera poručio je i da se SAD snažno zalažu protiv „takvog poteza“.

Kosnet, međutim, nije naglasio o kom ratnom zločincu je reč.

Izvor: Kossev, Indeksonline

Foto: Fejsbuk, Ramuš Haradinaj

Comments

Pročitaj još