Gojković: Priština ne želi nastavak dijaloga

Održana je sednica Komisije za saradnju srpskog parlamenta i Državne Dume na kojoj je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković upozorila na radikalne poteze Prištine koji, kako kaže, dokazuju da oni ne žele nastavak dijaloga sa Srbijom.

Gojkovićeva je navela da je pre dva dana jasno rečeno da neće biti uspostavljena Zajednica srpskih opština i podsetila na uvođenje taksi od 100 odsto na prozvode iz centralne Srbije, kao i na nedavno usvojenu takozvanu Rezoluciju o genocidu kojom se, kaže, obesmišljava dijalog.

Na taj način se, po njenim rečima, skreće pažnja sa stvarnih zločina albanskih terorista na Kosovu i Metohiji, posebno u vezi sa radom Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Kako je ocenila, nedavni upad specijalnih snaga Prištine u severne opštine KiM, prilikom kojeg je pretučen i pripadnik UNMIK-a, ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, potvrđuje da Priština, uz podršku svojih “mentora”, ne odustaje od namere da brutalnim akcijama zastrašivanja primora srpsko stanovništvo na trajno napuštanje svojih ognjišta.

Ona je kazala da je dosadašnji rad Komisije za saradnju dao izuzetno značajan podsticaj međuparlamentarnim i bilateralnim odnosima dve zemlje u celini.

Istakla je da se izuzetno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Rusije svakim susretom dodatno unapređuju, kako na nivou dva predsednika država, tako i na nivou dve vlade.

U pogledu saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama, smatra da je zalaganje za temeljne principe međunarodnog prava ključno.

Predsednica parlamenta osvnrula se i na saradnju u oblasti kulture dve zemlje, navodeći da je od izuzetne važnosti da se podstakne dalje intenziviranje u oblasti savremenog stvaralaštva.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još