• Početna>
  • Vesti>

Đukanović: Veoma je važno da se čuje objektivno stanje u UN

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da je najbitnije da se stvore uslovi da dođe do nastavka dijaloga koji treba da rezultira konačnim potpisivanjem sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Dragan Đukanović rekao je, gostujući u Dnevniku “RTS-a”, da je saopštenje Unmika došlo sa zakašnjenjem u kome se ukazuje da Unmik nema istu vrstu podataka kao što ima kosovska policija.

“Čini mi se da je na neki način to pokušaj da se Unmik distancira i da kaže da on sa ovom akcijom koja je bila sprovedena protekle nedelje nema ništa”, ističe Đukanović.

To dolazi uoči sednice SB UN, kada će se raspravljati o onome šta se dogodilo u utorak na KiM.

“Veoma je važno da se čuje objektivno stanje, da se ukaže na akciju kada je ROSU ušao na sever Kosova, ali iz isukstva ne možemo očekivati spektakularne rezultate”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, na samoj sednici će se s jedne strane distancirati SAD, Velika Britnija i Francuska, a sa druge strane Rusija i Kina, a pitanje je da li će biti nekog zajedničkog saopštenja na tu temu.

“Mislim da je značajno da se o tome razgovara, posebno u UN, ali ne očekujem značajni rezultat”, kaže Đukanović.

Bliži se sastanak lidera Zapadnog Balkana u Parizu sa Merkelovom i Makronom. 

Govoreći o tome da li tu može da se očekuje pomeranje sa mrtve tačke, Đukanović kaže da se jedino u tom kontekstu to može očekivati, kao i nakon sastanka najavljenog u Berlinu kada će se sastati Merkelova i Haradinaj.

Prema njegovim rečima, komesar Johanes Han je najavio novu diplomatsku inicijativu da pokuša da stvori uslove da dođe do nastavka dijaloga i da dođe do suspenzije taksi.

“Dakle, meni se čini da ipak neka značajna diplomatrska aktivnost ide paraleno iako nam se čini da se ništa suštinski ne dešava i očekujem značajnije involviranje SAD možda i na samitu koji će biti održan u Parizu početkom jula”, kaže Đukanović.

Ambasador Kajl Skot je rekao da SAD podržava primenu svega što je dogovoreno u Briselu uz poruku da se formnira ZSO. Međutim, Hašim Tači je rekao da to neće da uradi.

To je jedna od obaveza koje je prištinska strana preuzela potpisivanjem Briselskg sporazuma, odnosno prvog sporazuma o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. godine, kaže Đukanović.

“Pokušaj da se poboljša politički rejting na Kosovu” 

“To je nešto što će morati da sprovedu pre ili kasnije. Ovo je jedan pokušaj da se poboljša vlasiti politički rejting na Kosovu kada je u pitanju Tači pre nego što je mogućnost da se izbegne formiranje u kontekstu i postizanja sveobuhvatnog obavezujućeg sporazuma”, istakao je on.

Kosovski predsednik Hašim Tači je takođe rekao da razgraničenje nije opcija. 

“To je još jedna od izjava koja ide u tom tonu – da se što više mobiliše albansko političko telo na Kosovu i da neki način Tači dobije što veću popularnost imajući u vidu da ona opada u odnosu na druge aktere”, smatra Đukanović.

Najbitnije je da se stvore uslovi da dođe do nastavka dijaloga koji treba da rezultira konačnim potpisivanjem sporazuma o punoj normalizaciji odnosa i koji će urediti odnose između Beograda i Prištine, ističe Đukanović.

“Sve što ide u tom pravcu treba da podrazumeva neku vrstu kompromisa i ne treba percipirati postizanje sporazuma nekakvim gubitkom, jer obe strane bi zahvaljujući sporazumu, kojim bi uredile vlastite odnose, unapredile stanje na Balkanu jer je ovo gorući problem kada je u pitanju Balkan i njegova stabilnost”, zaključio je Đukanović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još