Vučić: Srušeno je poverenje i partnerski odnos po pitanju Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je načinom na koji je sprovedena akcija Kosovske policije u severnim opštinama pređena granica koju Srbija može da trpi, ali i da je time srušeno poverenje i bilo kakav partnerski odnos sa zapadnim svetom po pitanju Kosova. 

“Albanici i oni koji ih sponzorišu su srušili naše poverenje. Nije problem u jednom incidentu, nego u životima i maltretiranju 28 ljudi i onome što su ostavili iza sebe. Srušeno je poverenje i bilo kakav partnerski odnos sa zapadnim svetom po pitanju Kosova”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Govoreći o danu u kojem je Kosovska policija pokrenula akciju hapšenja na severu Kosova, Vučić je rekao da se prvo čuo sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i da mu je odmah izdao naređenje za punu borbenu gotovost jedinica vojske.

Komentarišući tvrdnje predstavnika Kfora da je zvanični Beograd bio informisan o akciji Kosovske policije, Vučić je rekao da je to tačno, ali da tu informaciju nije dobio od njih.

“Rekli su da smo mi sve znali. Tačno je, znali smo i obavestili javnost. A kada sam pitao koga su oni obavestili, oni su rekli da je bilo dovoljno da se čitaju novine… Tog jutra, međutim, bilo je problema u komunikaciji. Kada ih je Mojsilović zvao, nisu se javili. Javili su se tek kada se sve završilo. Oni su potvrdili sve što sam rekao. Nisu razgovarali, niti me obavestili. U novinama su svi sve mogli da pročitaju”, rekao je on. 

Vučić je ocenio da bi Srbija bila proglašena najdemokratskijom zemljom na svetu da je došlo do nekog pomaka po pitanju Kosova, ali da mu se čini da se to neće uskoro dogoditi.

Izvor Beta/Radio Kontakt Plus

Comments