• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj i posle izveštaja EK: Takse ostaju do priznanja; Apostolova: Takse nepotrebne

Nakon što je EK u izveštaju o Kosovu zatražila da se ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo je rekao da će takse biti ukinute kada se postigne “sveobuhvatni sporazum o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije”.

Haradinaj je izveštaj EK o napretku za Kosovo, nakon sastanka sa šeficom Kancelarije EU u Prištini Natalijom Apostolovom, od koje je dobio dokument, nazvao “mešovitim pregledom stagnacije i napretka ostvarenog tokom godinu dana”, piše RTK2. 

Apostolova: Takse su nepotrebne

Nakon izlaganja Mogerinijeve i Hana u Briselu, medijima u Prištini se obratila i šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova koja je rekla da je prema izveštaju Evropske Komisije Kosovo napradovalo u različitim oblastima, kao i da je na dobrom putu da ispuni uslove za viznu liberalizaciju.

“Ima značajnog napredka u evropkim reformama, javnoj upravi i raznim agencijama. Napredak je primetan i u vladavini prava i borbi protiv korupcije. Ekonomski razvoj je, takođe, na dobrom putu, napretka ima i u transparentnosti javnog sektora. Sada sve to treba sprovesti u delo”, kazala je Apostolova.

Apostolova je napomenula da je na putu ka Evropskoj uniji još mnogo izazova, što dovodi do političke polarizacije.

“Taksa na srpke proizvode je nepotrebna i nadam se da ćemo brzo prevazići tu smetnju za dobrobit odnosa Kosova i Srbije. Nezaslužena imenovanja i imenovanja ratnih zločinaca na važne pozicije u javnom sektoru, pitanja su koja zahtevaju više truda”, rekla je Apostolova.

U izveštaju se ističe da je situacija na severu Kosova i dalje izazovna, kao i da je pravosuđe podložno političkim uticajima. Pominje se i veliki broj zamenika ministara u Vladi Ramuša Haradinaja, što, prema izveštaju, utiče na kredibilitet i efikasnost ove institucije.

Izvor: RTK 2

Foto: Profimedia , info.ks.net

Comments

Pročitaj još