• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Kosovski specijalci uhapsili 23 Srba i Bošnjaka

Beograd, 28. maja 2019. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic stigao je u Skupstinu Srbije, gde ce obavestiti javnost o najnovijim desavanjima na Kosovu i Metohiji. Sa predsednikom je u parlament dosao i direktor Kancelarije za KiM Marko Djuric. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u akciji specijalne jedinice NJSO, bivše Rosu i FIT, uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na severu KiM, mahom pripadnika kosovske policije, da je reč o pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda.

Vučić je u Skupštini Srbije rekao da su do sada na teritoriju severa KiM specijalne jedinice upale sa 73 uglavnom oklopna vozila, dok više od 50 vozila čeka u južnoj Mitrovici, 15 na teritoriji opštine Srbica, dok je osam već upućeno preko brda na teritoriju opštine Zubin Potok.

“Do sada je uhapšeno 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, na teritoriji tri opštine Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je Beograd imao saznanja da će se to dogoditi i da je domaćoj i međunarodnoj javnosti i predstavnicima EU još 17. maja ove godine predočeno da Albanci pripremaju hapšenje više desetina lica na severu KiM pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što će izazvati veliku uznemirenost i strah kod Srba.

Vučić je rekao da je i dalje veoma teško stanje u Zubinom Potoku gde se kako je rekao nenaoružani Srbi suprotstavljaju pripadnicima policije.

“Najpre je do sukoba došlo u mestu Varage i u klisuri su probili tri barikade albanski specijalci. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem i imamo dokaze i snimke da Albanci pucaju bojevom municijom iznad glava Srba, koji su vikali i pokušavali verbalno da se suprotstave jedinicama FIT, Rosu i NJSO” rekao je Vučić.

Kako je rekao, u toku je “premlaćivanje Srba kod tehničke škole u Zubinom Potoku i upadi u kuće, a kada ne pronađu nikog – onda sve lome.”

“Na najbahatiji način pokazuju koliko su veliki i snažni i moćni. Do sada nema poginulih, Albnaci će za povređene od kamenice reći da su ranjeni, U Kosovskoj Mitrovici su pucali na ljude u jednoj od sporednih ulica jer su ih mladić Srbi gađali kamenicama”, dodao je Vučić.

Neće biti granice na Kopaoniku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas i na mogućnost da Priština pokuša da uspostavi albansku granicu na Kopaoniku, ali da će Srbija to onemogućiti, da će u slučaju eskalacije zaštiti svoj narod i – pobediti. Vučić je u Skupštini Srbije obavestio javnost o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Vučić je ukazao da je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači u ponedeljak pozvao Albaniju na ujedinjenje, a to znači, ističe, da oni žele da uspostave albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku.

“Dakle, granica velike Albanije može i u narednih nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku, zahvaljujući i Srbima, koji su im pomagali u tome, a moj odgovor njima je – neće biti takve velike granice na Kopaoniku”.

Vučić kaže da o tome nije govorio juče u skupštini, da mu zlonamerni ne bi prebacili da time skuplja političke poene.

“Znam da će svi ovi junaci koji su me optuživali za izdaju i koji su na fašistički način pokušavali da spreče poslanike da rade svoj posao ovde. znam da će odjednom da postanu glavni mirotvorci i govoriti kako bi trebalo da zaštitimo naš narod”.

Vučić je naglasio da ćemo mi da se borimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i da ćemo biti u potpunosti spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo svoj narod.

“Razumem potpuno težinu situacije. Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Srbije da ćemo svaku vrstu naređenja koju budem izdao mnogo puta promisliti, ali ono što vam garantujem to je da, ako dođe do eskalacije sukoba i ako dođe do daljih napada na srpski narod i srpski živalj… sve što mogu da vam kažem – Srbija će pobediti”, poručio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još