Usvojen Izveštaj o Kosovu i Metohiji

Poslanici Narodne Skupštine su oko 17.15 izglasali Izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je u ponedeljak predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Od ukupno 162 poslanika koji su prisustvovali posebnoj sednici Narodne skupštine, 145 poslanika glasalo je za usvajanje Izveštaja o Kosovu i Metohiji.

Četiri poslanika je glasalo protiv, dok uzdržanih nije bilo. Trinaest poslanika Narodne skupštine nije glasalo.

Nakon što su poslanici izglasali izveštaj o KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima i tom prilikom zahvalio narodnim poslanicima i svima koji su učestvovali u raspravi, koji su komentarisali izveštaj o radu.

Vučić je rekao da je još jedan težak dan iza Srbije koji govori kakve su namere albanskih vlastodržaca i onih koji ih u tome podržavaju.

“Sve te priče kako je to deo borbe protiv korupcije je smešna. Kada pogledate broj uhapšenih Srba i broj uhapšenih Albanaca, ispostaviće se da su Srbi genetski 14 puta veći kriminalci. Složićete se, da to i nema nekog smisla”, istakao je predsednik i dodao:

Situacija nije nimalo laka, ali naša odlučnost i vera u sebe i ozbiljnost države, verujem i svih ljudi u našoj zemlji, a pre svega hrabrost našeg naroda na KiM, motivisaće nas da radimo još marljivije i još posvećenije i da budemo dovoljno sposobni da im garantujemo bezbednost i sigurnost”, istakao je predsednik.

Dodao je i da je zadovoljan što je mogao da čuje primedbe za koje je, kako kaže, smatrao da nemaju osnova.

“Mnogo toga je pred nama, ali posle današnjeg napada stvari neće biti iste i nećemo sutra reći da je sve završeno. Biće drugačiji odnos i prema albanskim pregovaračima i prema svima onima koji su se i danas pravili blesavi govoreći nam kako je to borba protiv korupcije”, naveo je Vučić.

U Izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosmetu.

“Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće”, piše u izveštaju.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Proizvoljne su kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija, jer su Srbi dobili pravo na formiranje Zajednice srpskih opština kao dodatnog mehanizma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obrazlažući izveštaj rekao da je “vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine”.

Ako bude kompromisa, narod će o tome morati da se izjasni, a referendum će biti obavezujući, poručio je predsednik i istakao da ćemo dobiti više nego što smo imali. 

Rasprava o izveštaju trajala je dva dana.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još