• Početna>
  • Vesti>

U Svetim Arhangelima održana Dečija smotra folklora “U susret Vidovdanu”

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena, u organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i Saveza amatera Kosova i Metohije, danas je održana Dečija smotra folklora pod nazivom „U susret Vidovdanu“.

Učesnike manifestacije je uz blagoslov pozdravio i simbolično označio početak druženja otac Mihajlo, iguman manastira.

“Naše okupljanje, naša pesma, naša igra čine da nam se srce raduje i veseli. Neka vam Gospod da svako ovozemaljno dobro, svima vama koji ste došli da pomognete na razne načine, da budete blagosloveni i da je blagosloven ovaj dan, ovo mesto, ovo okupljanje i da svi zajedno, radujući se Bogu, slavimo pesmom i igrom”, rekao je otac Mihajlo.

Prvo zajedničko kolo, koje je bilo simbol crkve žive, povedeno je unutar ruševnih zidina Svetih Arhangela, a zatim je usledilo pojedinačno predstavljanje igrom i pesmom dečijih ansambala iz Kosovskog Pomoravlja, Štrpca, sa centralnog Kosmeta, sa severa i iz Metohije.

“Cela koncepcija ove smotre nije samo smotra radi igre i pesme. Smotra nosi mnogo jače i dublje poruke, a na nama je pre svega da na najdirektniji način edukujemo našu decu da vole svoju kuluru, svoju tradiciju, da dolazeći na lokalitete naših zadužbina, naših manastira, na najdirekniji način saznaju sve o njima. Imamo tu i decu koja slikaju na istu temu, zatim decu koja pišu na istu temu i ovo je jedna velika inspiracija za sve njih, još jedno blago koje nam ovakva smotra donosi, da se međusobno upoznaju, druže i zbližavaju i na tako lep način prave jedan korpus kakav svako poželeti može”, rekao je Dragan Lakušić, predsednik  Saveza amatera Kosova i Metohije.

Ovim događajem simbolično su u Prizrenu počele Vidovdanske svečanosti, koje organizuje Dom kulture Gračanica, a veliki broj dece ima jedinstvenu priliku da, prvi put, boravi u ovom značajnom manastiru iz srednjeg veka.

Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još