Zaključci sa sastanka predsednika Srbije i političkih predstavnika Srba sa KiM

Srpski narod je na održanim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova iskazao jedinstvo i opredeljenost za ostana na Kosovu i Metohiji, prvi je zaključak današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučiča sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i rukovodiocima srpskih institucija na ovom području.

“„Srpska lista“ ostvarila značajnu pobedu, i na taj način ubedljivo demonstrirala snažno jedinstvo srpskog naroda i njegovu nameru da ostane i opstane na teritoriji AP KiM uz sveprisutnu pomoć i podršku svih institucija Republike Srbije. Ovom pobedom je na miran, dostojanstven i demokratski način upućena poruka Prištini i međunarodnoj zajednici da se na srpski narod ne može uticati političkom represijom i ekonomskim pritiscima” navedeno je u zaključcima sa ovog sastanka.

Takođe, sagovornici su se složili da  na izborima nisu opbedili politički pojedinci, već da je narod velikom izlaznošći I opredeljenjem za “Srpsku listu” iskazao svoju želju da se uz podršku Republike Srbije, bori za svoja prava I budućnost.

U zaključcima se dalje navodi das u svi politički predstavnici Srba na KiM uvek u obavezi da se bore za nacionalne interese, I da će se radi nih odreći I svojih funkcija, ukoliko političke okolnosti tood njih budu zahtevale.

“Izabrani gradonačelnici na severu će obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu i u interesu građana, ukoliko u narednom periodu ne uslede novi politički, bezbednosni i ekonomski pritisci koji bi njihovo delovanje sa tih pozicija učinili besmislenim” stoji u zaključcima.

I predstavnici kosovskometohijskih Srba i državnog vrha Srbije su se složili da “neće biti nikakvih daljih direktnih ili posrednih razgovora sa predstavnicima PIS (Privremenih institucija samouprave)  u Prištini o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve do donošenja odluke o ukidanju necivilizacijske takse od 100% na proizvode iz Republike Srbije.”

Na sastanku je bilo reči i o eventualnom uvođenju kontramera Prištini povodom odluke tamošnjih vlasti  da poveća porez za 100% na robu iz centralne Srbije, I tom prilikom je odlučeno da se nikakvi potezi u tom smeru ne povlače ore sastanka koji je, pod pokroviteljstvom francuskog predsednika i nemačke kancelarke, zakazan za početak jula u Parizu,.

“Ukoliko do razgovora u Parizu, ili kao njihov direktan rezultat, takse od 100% na proizvode iz Srbije ne budu ukinute, Republika Srbija će ponovo razmotriti svrsishodnost uvođenja kontramera u novonastalim političkim i ekonomskim okolnostima” naglašeno je u zaključcima sa sastanka.

Na sastanku je naglašena opredeljenost državnog rukovodstva i svih političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije da se do kompromisnog rešenja za pitanje KiM dođe mirno i putem dijaloga sa političkim predstavnicima albanskog naroda, ali je ponovljenja i spremnost Republike Srbije da svim sredstvima zaštiti srpski narod u slučaju pokušaja nasilnog narušavanja njegove bezbednosti i opstanka na teritoriji AP KiM. Izražena je i nada da će međunarodne misije odgovorno sprovoditi svoj mandat, kako do ostvarenja nasilnih scenarija nikada ne bi došlo.

Pažnja je posvećena i realizaciji projekata iz investicionog plana podrške za Kosovo i Metohiju, koji su inicirali predsednik Republike Srbije i Kancelarija za KiM I svim institucijama se upućuje apel da omoguće što bržu I što lakšu relaizaciju istih.

“Ovo svi moraju da shvate kao apsolutni prioritet, jer je ovo prvi put u nekoliko decenija da je Republika Srbija u mogućnosti da u tolikom obimu, kroz investicije u ekonomski razvoj, u obrazovne i zdravstvene institucije, i infrastrukturu,pomogne našem narodu u AP KiM” stoji u zaključcima.

Na kraju sastanka, politički predstavnici Srba i rukovodioci srpskih institucija na Kosovu i Metohiji kako se navodi u zaključcima “izrazili su veliku zahvalnost predsedniku Vučiću za napore koje ulaže u zaštiti interesa srpskog naroda i države Srbije, kao i za sve veću i nesebičnu pomoć Republike Srbije bez koje srpski narod na KiM ne bi mogao da opstane. “

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica  ��b�T�

Comments