• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Pravi razlog nedolaska dela opozicije u parlament neodgovornost prema državi

“Vuk Jeremić koristi bezobrazluk i laž kao alibi za neprisustvovanje dela opozicije sednici Narodne skupštine posvećene najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju, i to čini po principu „ako prođe – prođe“, računajući na kratko pamćenje građana” ističe u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Direktor Kancelarije za KiM ovako je reagovao na izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića agenciji FoNet, u kojoj on izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji će biti predstavljen na sednici Skupštine Srbije, naziva “dokazom šarlatanskog odnosa aktuelne vlasti prema …..pitanju Kosova” .

Jeremić je kazao da je izveštaj na 98 strana „blago rečeno skandalozan i šokantan“.

On je istovremeno najavio da predstavnici ove stranke neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu i Metohiji a koja bi trebalo da bude održana u ponedeljak, 27. maja.

Sa druge strane, Đurić ovaj dokument karakteriše kao “svedočanstvo o tome sa koliko se predanosti i žara naša država proteklih godina borila za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa.”

“Taj dokument Jeremić može da čita samo crven od sramote i stida, jer izveštaj koji je dat narodnim poslanicima jeste slika i prilika delovanja jedne ozbiljne države i državotvorne vlasti” ističe Đurić.

“Ovaj pregovarački tim, koji sam predvodio u tehničkom dijalogu u Briselu, imao je ukupno 188 sastanaka, od kojih je 24 bilo na visokom političkom nivou, a postignuto je 45 sporazuma i dogovora. Broj mojih odlazaka na Kosovo i Metohiju, kao i mojih najbližih saradnika, meri se stotinama, i zato neću da dozvolim da ogroman posao urađen za dobrobit Srba na Kosovu i Metohiji obezvređuje jedan politički maneken, čija je jedina svrha bavljenja politikom bila odsedanje po skupim hotelima i pravljenje lukrativnih kombinacija sa domaćim i inostranim tajkunima” dodaje se u saopštenju.

Đurić ističe da je za razliku od presednika Aleksandra Vučića i svih ljudi koji samopregorno godinama nastoje da izdejstvuju nešto za svoju državu i narod, Jeremić je visoku državnu funkciju shvatao i koristio isključivo kao sredstvo za ličnu promociju i bogaćenje – i u tome je razlika između njih i nas.

“Jeremić nije narodni poslanik, ali i da jeste, siguran sam da ne bi imao hrabrosti da kroči nogom u parlament, jer bi bio pozvan na odgovornost za sva zla i nepravde nanete srpskom narodu na KiM i interesima naše države” ističe Đurić.

Đurić dodaje da bi Jeremić tada poslanicima morao da objasni zašto je pred Međunarodnim sudom pravde tražio i dobio najsnažniji argument u prilog albanskim secesionistima, na koji se i danas u Prištini pozivaju u svojim platformama, zašto je doveo Euleks, zašto se nije borio protiv priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, morao bi da pojasni neke svoje antisrpske citate iz vikiliksovih dokumenata, i još mnoge druge stvari.

“Pravi razlog nedolaska dela opozicije u parlament, dakle, nisu neadekvatni matrijali za sednicu, već kukavičluk i neodgovornost prema državi, inače mnogo puta dokazana u prošlosti, a sada samo potvrđena” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Povodom izjave Vuka Jeremića, reagovala je i Srpska lista

“Najveći šarlatan i politička štetočina Vuk Jeremić i pojedini opozicioni poslanici svoju nesposobnost i nemanje ikakve politike, kao i nespremnost da se suoče sa katastrofalnom politikom koju su, dok su bili na vlasti, sprovodili na Kosovu i Metohiji, prikrivaju političkim floskulama i begom od dijaloga” ističe se u saopštenju Srpske liste.

Oni dodaju da je “nesumnjiva činjenica da je u periodu od 2000. do 2012. godine srpski narod na Kosmetu podjednako patio zbog zuluma ekstremista, koliko i zbog nesposobnosti tadašnjeg režima da zaštiti srpski narod i unapredi životne uslove na Kosovu i Metohiji”.

U saopštenju se ističe da nedolazak na sednicu Skupštine Srbije o KiM predstavlja nastavak politike predstavnika nekadašnjih režima.

“Nedolazak na sednicu o Kosovu i Metohiji predstavlja nastavak politike “zabijanja glave u pesak” Vuka Jeremića, Dragana Đilasa i ostalih predstavnika nekadašnjeg režima koji na Kosmetu nikada nisu mogli ni da sanjaju podršku koju, zbog svoje miroljubive i odgovorne politike, dobija predsednik Aleksandar Vučić” stoji u saopštenju.

“Mi, Srbi sa Kosova i Metohije, dobro se sećamo njihovog plana za Kosovo i Metohiju, koji je najbolje oslikan u glupom, i po Srbe najgorem pitanju koje je najveći politički šarlatan i štetočina Vuk Jeremić postavio Međunarodnom sudu, a kojim su oni dali legitimitet tzv. Kosovu” dodaje se u saopštenju.

“Srpski narod podržava politiku Aleksandra Vučića jer ta politika u kojoj se predsednik Vučić i direktor Marko Đurić sa Vladom Srbije bore kao lavovi za opstanak srpskog naroda, za bezbedost i mir, ali i budućnost svakog deteta na Kosovu i Metohiji” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još