Veselji: Predomislio sam se, takse treba da ostanu

Promenio sam svoje mišljenje o suspenziji odluke o taksama na 120 dana, takse treba da ostanu, rekao je sinoć predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, gostujući u emisiji Rubikon na KTV. Ovu priliku iskoristio je i kako bi izneo niz optužbi na račun kosovske opozicije koja najavljuje ofanzivu usmerenu ka obaranju vlade.

O taksama

Veselji je promenio svoj stav prema odluci o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovina. Iako je početkom godine bio prvi među istaknutim liderima PDK koji je predlagao suspenziju ove odluke na 120 dana, sinoć je rekao da se predomislio.

Za suspenziju se zalagao kako međunarodna zajednica ne bi mislila da Kosovo blokira dijalog, ali sada smatra da trenutnu političku situaciju treba održati.

„Imajući u vidu da je odluka bila na snazi do sada, ona sada treba i da ostane. U ovoj situaciji, da. Koji argument imamo da je sada uklonimo“, upitao je Veselji, prenosi Koha.

Mišljenje o taksama promenio je i kosovski predsednik, Hašim Tači, i to odmah nakon sastanka lidera zapadnog Balkana i EU zemalja u Berlinu krajem aprila, kada je prema nekim najavama, upravo trebalo izvršiti konačan pritisak na Kosovo da ukine takse.

O opoziciji

Komentarišući najave o novoj saradnji opozicionog Samoopredeljenja i LDK u cilju obaranja vlade, Veselji je naveo da ove stranke samo pokazuju „žeđ za glasovima i moći“.

LDK je optužio da je „vagon“ Samoopredeljenja, a lidera Samoopredeljena, Aljbina Kurtija okrivljuje da „želi sve da spali“.

„Aljbin Kurti i pokret Samoopredeljenje žele sve da spale. Aljbin Kurti i Samoopredeljenje će biti protiv svake inicijative, čak i one koju sami predlože, samo ako si ti taj koji je vodiš“, rekao je.

Ove poruke Veselji šalje dan nakon što je u kosovskoj skupštini trebalo da se raspravlja o njegovoj inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala za Srbiju, do čega nije došlo usled nedostatka kvoruma zbog bojkota skupštine od strane Samoopredeljenja i LDK.

Dok je sinoć oštro kritikovao opozicione lidere, u ponedeljak ih je pozivao da se u skupštinsku salu vrate rečima: „Na kraju pozivam braću iz LDK i Samoopredeljenja, da bi bilo dobro da budete u sali kada se glasa. Ovo je već izglasano, ali je dobro da i vi budete u sali, da glasamo zajedno“, preneo je RTK2.

Kasnije u toku dana, lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, optužio je predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija da inicijativom za Međunarodni tribunal za Srbiju pokušava da skrene pažnju javnosti sa Specijalnog suda i ideju kritikovao zato što se njome oduzima nadležnost za ratne zločine kosovskim sudovima.

Veselji je takođe optužio LDK i Samoopredeljenje za korupciju u njihovim redovima.

„Ima korupcije i u mojoj partiji i ja ću je iskoreniti. Ali najkorumpiranija partija, ali tako korumpirane partije kao što je Samoopredeljenje, i u konceptu i u svemu ostalom, nema. Sledi ih LDK“, rekao je Veselji, navodi Koha.

Za sada, kako je rekao, nema dokaze za te tvrdnje, ali vremenom, „kada se male stvari pokvare, pojaviće se i dokazi“.

Kadri Veselji trenutno prolazi kroz drugi skandal u ovom mesecu. Nakon što je pretio direktoru televizije T7 i uredniku Gazete Express zbog navoda o tome da je tajno otputovao na ispitivanje od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu, prekjuče je objavljen snimak na kom dve osobe prethodno uhapšene zbog sumnje da su počinili krivično delo zelenašenje, prinude i prevare, prebrojavaju novac i pominju upravo Veseljija.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još