• Početna>
  • Vesti>

Prištinski ultimatum Tirani, hitan dogovor ili taksa od 100 odsto

Vlasti u Prištini najavile su da bi za dva meseca mogle da uvedu taksu od 100 odsto na proizvode iz Albanije ukoliko Tirana ne ukloni prepreke za izvoz kosovskog brašna, piva i krompira, javljaju mediji u Prištini.

Ovakav razvoj situacije usledio je posle neuspešnog sastanka predstavnika Tirane i Prištine na kojem dve strane nisu uspele da se dogovore oko načina na koji bi mogli biti rešeni problemi u vezi sa izvozom ova tri kosovska proizvoda u Albaniju.

“Kosovska vlada će uvesti recipročne mere u trgovini sa Albanijom ukoliko za dve meseca ne budu uklonjene prepreke za izvoz brašna, piva i krompira”, rekao je u Tirani šef albanske privredne komore Nikolin Jaka.

Suštinski, problem u trgovinskim odnosima Tirane i Prištine nastao je pošto su kosovske vlasti uklonile sve prepreke oko albanskog izvoza na Kosovo, ali vlasti u Albaniji još nisu ispunile svoj deo tog načelnog dogovora.

Kosovske vlasti tvrde da su prepreke za izvoz robe u Albaniju gotovo istovetne onima koje imaju za izvoz u centralnu Srbiju, pa su vladi Edija Rame ispostavile ultimatum da za dva meseca ukloni sve prepreke ili će se suočiti sa visokim taksama.

Priština je, uz Italiju, ključni albanski trgovinski partner. 

Izvor: RTS / Express

Comments

Pročitaj još