• Početna>
  • Vesti>

Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji: Zakon o slobodi veroispovesti obespravljuje pripadnike SPC

Nacionalni savet Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji najoštrije osudio je usvajanje predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica od strane Vlade Crne Gore.

Naime, Vlada Crna Gora utvrdila je 16. maja ove godine Predlog zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kojim se kako je saopšteno ovim povodom iz crnogorske Vlade “utvrđuju jednake obaveze i prava svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore i jasno i transparentno se rešava pitanje državne imovine”

Prema ovom aktu, svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji “kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice biće prepoznati kao državna imovina, navodi se u obrazloženju Predloga Zakona Vlade Crne Gore.

Sa druge strane, u Nacionalnom savetu crnogorske nacionalne manjine u Srbiji smatraju da se radi o Zakonu kojim se krše prava pripadnika Srpske pravoslavne crkve.

“Iako ovaj predlog zakona nominalno nosi karakter garanta vjerskih prava, on je u svojoj suštini usmjeren na brutalno obespravljivanje davnašnjih prava jedne vjerske zajadnice, Srpske pravoslavne crkve.
Eparhije SPC, a prije svih Mitropolija Crnogorsko-primorska, dale su nemerljiv doprinos kako stvaranju, tako i očuvanju kulture i identiteta svog pravoslavnog življa u Crnoj Gori. Nemoguće je zamisliti ne samo kulturni, nego i biološki opstanak ni Crnogoraca ni Srba bez oslonca na zajedničku nam crkvu tokom stoljeća izazova i nedaća. Otimanjem imovine SPC u Crnoj Gori produbiće se podjele između dva naroda istoga korjena i otvoriti vrata sukobima čije se posljedice ne mogu ni sagledati” stoji u saopštenju
Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji

U saopštenju se dalje navodi da bi primena ovog Zakona predstavljala “otimanjem imovine SPC u Crnoj Gori” i da bi se time produbile “podele između dva naroda istoga korena i otvorila vrata sukobima čije se posledice ne mogu ni sagledati.”

“Crnogorcima u Srbiji Crna Gora je zemlja porijekla, a Srbija zemlja izbora i budućnosti naše djece. Stoga smo mi prirodno najzainteresovaniji za prosperitet obe države, a zakoni poput ovog će ozbiljno ugroziti stabilnost naše matice.
Apelujemo na sve poslanike Skupštine Crne Gore, bez obzira na nacionalno i stranačko oprijedeljenje, da po ovom pitanju glasaju na osnovu svoje savjesti, svjesni svih konsekvenci svog postupka, štiteći ne samo fundamentalna ljudska prava pripadnika najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori, već i sveopšti međuetnički sklad u državii” stoji na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još