• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika “Dajem ono što ne posedujem” u Akvarijusu

Izložba slika Aleksandre Grozdanović i Anđele Radenković-Popović “Dajem ono što ne posedujem” biće otvorena u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus”, u četvrtak (23. maja) u 19 časova.

Autorke su studentkinje slikarstva na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, i ovo je njihova prva samostalna izložba. Postavka će biti izložena do 30. maja.

U slikama Aleksandre Grozdanović primetna je ambicija da se sam čin stvaranja ovaploti kao neponovljiv i poseban. Aleksandra odbacuje svako ponavljanje i rutinu, ne želeći da robuje već ovladanim tehnikama. Njen likovni izraz je izrazito ekspresivan, u stalnoj transformaciji, ali, zato, i potpuno autentičan, iskren, intimno ogoljen, u potpunosti obojen ličnom emocijom.

Za razliku od Aleksandre, slike Anđele Radenković-Popović su mirnije, pravilnijih oblika, linije su simetrične, a geometrijski elementi su sliveni, prožimaju jedan drugi, stvarajući tek obrise vremena i prostora, u težnji da slika bude izvan vremena i prostora. Anđela umetnost posmatra izrazito kao lični potpis, sakrivajući ga na svojim slikama, koje, stoga, ostaju nepotpisane.

I jedna i druga autorka, u hrabrim igrama boja i elemenata, u kombinovanoj tehnici, teže da izazovu lepotu i prijatnost, bez nužno konkretizovane semantičke poruke.

Aleksandra Grozdanović rođena je 1994. godine u Leskovcu, gde završava srednju umetničku školu. Student je završne godine slikarstva na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, u klasi profesora Petra Đuze. Učestvovala na likovnim kolonijama, izlagala kolektivno. Ovo je njena prva samostalna izložba.

Anđela Radenković Popović rođena je u Grabovcu 1996. godine. Završila studije slikarstva na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, u klasi profesora Petra Đuze. U klasi istog profesora završava master studije slikarstva. Izlagala na više kolektivnih izložbi. Ovo je njena prva samostalna izložba.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još