Festival nauke “Fizikus” održan u Gimnaziji

Sekcija prirodnih nauka Gimnazije iz Kosovske Mitrovice, povodom 100 godina postojanja, organizovala je četvrti po redu festival nauke “Fizikus”.

U holu Gimnazije, učenici i profesori su kroz zanimljive i interaktivne eksperimente prikazali lepotu fizike.

U ukupno dvadeset ogleda, predstavljen je zakon održanja energije i impulsa, igra “Ne budi medu” koja prikazuje strujno kolo, Galilejev ogled koji demonstrira slobodan pad kao i optička klupa, koja uz pomoć difrakcije i disperzije projektuje dugu.

Profesor Slobodan Jakšić je tom prilikom istakao da je festival poseban jer Gimnazije ove godine slavi 100 godina postojanja.

“Sajam je poseban po tome jer ove godine obeležavamo 100 godina postojanja Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici. Na ovom sajmu učestvuju i deca i profesori i imamo oko dvadesetak vežbi koje naši učenici prikazuju učenicima drugih škola kao i drugim posetiocima. Posećenost je izuzetno velika i stvarno nam je drago zbog toga“ rekao je Jakšić.

Između ostalog prikazani su i hologrami, Njutnovo klatno, robot kojem je pokretač solarna energija, Teslina plazma kugla pod visokim naponom i strujno kolo napravljeno od limuna.

Aleksa Lazarević učenik četvrte godine Gimnazije, na današnjem sajmu je predstavio kviz znanja, iluzije i video igru koja je ujedno i njegov maturski rad. Ona je još u početnoj fazi ali najavljeno je da će ona uskoro biti kompletna.

Festival je je moguće posetiti do 13 časova.

Organizator festivala je Gimnazija Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još