Mladi novinari posetili medije u Prištini i Beogradu

Grupa od devet mladih novinara sa Kosova boravila je protekle nedelje u petodnevnoj studijskoj poseti medijskim redakcijama, novinarskim udruženjima i organizacijama iz oblasti medija u Prištini i Beogradu.

Grupa se sastojala od predstavnika pet redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku (KoSSev, RTV Mir, Radio Mitrovica Sever, Radio Kontakt plus, RTK2) i četiri novinara redakcija koje izveštavaju na albanskom jeziku (TV Klan Kosova, Koha Ditore, Kohavision).

Ovu grupu novinara predvodila je Misija OEBS na Kosovu u okviru programa „Stažiranje u medijima – Organizovanje seminara za novinare”.

Osnovni cilj posete bio je upoznavanje mladih novinara sa načinom, uslovima rada, kao i izazovima u radu srpskih i albanskih redakcija. Studijska poseta je takođe deo nastojanja da se unapredi komunikacija albanskih i srpskih novinara, kao i rad na poboljšanju međusobnog razumevanja.

Tokom dvodnevnog boravka u Prištini, novinari su posetili sedište Misije OEBS-a na Kosovu (Kancelariju za politička pitanja i informisanje), zatim Nezavisnu komisiju za medije (NKM), TV Klan Kosova, Savet za štampu Kosova (SŠK), Udruženje novinara Kosova (UNK), Radio televiziju Kosova (RTK), RTK2, Kohu Ditore i Balkansku mrežu za istraživačko novinarstvo (BIRN).

U Beogradu, u sklopu trodnevne posete, novinari su se upoznali sa radom Misije OEBS u Srbiji. Takođe su posetili Udruženje novinara Srbije (UNS), Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Insajder i Balkansku mrežu za istraživačko novinarstvo (BIRN).

Mlade novinare zanimalo je kakav odnos predstavnici vlasti imaju prema medijima, kako u Srbiji, tako i na Kosovu, zatim kako se mediji finansiraju i bore protiv različitih vrsta pritisaka i izazova u radu.

Filip Radojević, novinar RTV Mir iz Leposavića, kaže da je veoma zadovoljan pomenutom studijskom posetom, jer je za njega ovo bila prilika da se poveže sa novinarima iz različitih redakcija, kako bi razmenili iskustva koja će im u praksi biti od koristi.

“Naše kolege su nas srdačno dočekale. Trudili su se da nam što bolje predstave svoje medije i uslove u kojima rade. Poseban utisak na mene ostavila je TV Klan Kosova iz Prištine, pre svega zbog ogromnog prostora koji im je na raspolaganju i scenografski izvanredno uređenim studijima. Pored ove televizije, redakcija Insajdera zaslužuje veliko poštovanje na osnovu svih istrazivačkih priča i dokumentarnih serijala koje su do sada realizovali. Hrabrost, profesionalizam i odlučnost da se, bez obzira na pretnje i pritiske, dođe do istine, odlika je novinara u ovoj redakciji.”

Aleksandra Dogandžić, novinarka RTK2 ističe da su posete medijima u Prištini i Beogradu ispunile njena očekivanja.

“S obzirom na to da smo mladi novinari, ova poseta je posebno značajna zbog razmene iskustva, što će bitno uticati na naše dalje usavršavanje. Ujedno, predstavlja i priliku da se upoznamo i ostvarimo bolji kontakt.”

I ona, kao i njen kolega sa RTV Mir izdvojila je medije koji su na nju ostavili poseban utisak.

“Izdvojila bih posetu televiziji Klan Kosova zbog veoma dobrih uslova u kojima rade. Što se tiče medija u Srbiji, izdvojila bih KRIK i Insajder koji se bave poprilično teškim temama istraživačkog novinarstva.”

Aleksandra dodaje i to da se medijske kuće, kako na Kosovu, tako i u Srbiji, suočavaju sa sličnim izazovima u novinarskoj profesiji.

Ivan Mitić iz redakcije KoSSev sa sedištem u Severnoj Mitrovici, smatra da su ovakve posete jedinstvena prilika da se novinari severno i južno od Ibra povežu.

“Kako u Prištini, tako i u Beogradu, predstavnici medija ukazivali su na to da je, kada je reč o novinarskoj profesiji, situacija teška, kao i da je neophodno raditi na jačanju samih medija, na rešavanju pitanja finansiranja medija i stvaranju klime koja će omogućiti slobodno i nezavisno izveštavanje. Novinari srpskih i albanskih redakcija na Kosovu, po mom mišljenju, trebalo bi češće da komuniciraju i sarađuju, a ovo je bila jedinstvena prilika da se upoznamo sa mladom generacijom novinara južno od Ibra.”

Filip Vučković, novinar Radio Mitrovica Sever kaže da mu je drago što mu se ukazala prilika da bude deo ovog programa.

“Imali smo priliku da vidimo kako funkcionišu druge medijske kuće, kako rade novinari, u kojim uslovima rade…”

Ćendresa Belagoši (Qendresa Bellagoshi), novinarka TV Klan Kosova prvi put je bila u Beogradu, za koji kaže da je poseban grad. Mišljenja je da su uslovi rada za medije na Kosovu bolji, bez obzira što su plate novinara u Srbiji veće u odnosu na Kosovo.

„Mediji u Srbiji su više okrenuti politici, a razlog za to je, što je opozicija jako slaba, a pritisak od strane vlasti je jako veliki.“

Sa uslovima rada redakcija na Kosovu je dobro upoznata, a posebnu pažnju joj je privukao KRIK.

„Novinarke u Kriku su jako hrabre i stvarno su razjasnile neke događaje koji su jako važni.“

Za dvadesetjednogodišnju Drenuš Madžuni (Drenushë Maxhuni), novinarku Koha Ditore ovo je dobra prilika da se vidi u kojim uslovima mediji rade, gde je takođe saznala nešto novo o srpskim medijima, budući da ih ne prati tako često.

„Jedan od medija koji me inspirisao svojim teškim radom je Insajder, njihove dokumentarne emisije, a posebno istraživačko novinarstvo“.

Urim Isma, novinar Kohavision smatra da će ovaj susret srpskih i albanskih novinara pomoći zajedničkoj saradnji, koja može rezultirati boljem izveštavanju. Ocenjuje da su javni servisi u nezadovoljavajućem položaju.

„Politički i državni pritisak na javne servise je jako veliki, i zato se ne može videti taj nivo profesionalizma, koji se očekuje.“

Aljma Badžaku (Alma Baxhaku), novinarka televizije Klan Kosova, prvi put se našla u centralnoj Srbiji.

Veruje da je ova poseta pozitivno uticala na uspostavljanje međusobne saradnje novinara.

„To je jako bitno za zajednicu novinara, nevezano za nacionalnost, jer mi i kao novinari, a i građani suočavamo se sa istim problemima. Komunikacija između nas je od velikog značaja.“

„Do sada nismo imali saradnju, tako da posle ove posete možemo da sarađujemo i sa vama na severu“, poručuje Aljma.

Deo studijske posete bila je i novinarka Kontakt Plus radija Daniela Tomašević.

Inače, ovo je treća godina zaredom kako Misija OEBS na Kosovu organizuje pomenutu aktivnost. Do sada je kroz ovaj program prošlo 25 novinara sa Kosova, zaključno sa ovom grupom.

Krajem avgusta meseca, u planu je susret svih 25 novinara, gde će se u Ohridu sastati sa eminentnim predstavnicima različitih medija.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još