• Početna>
  • Vesti>

Dačić sa predsednikom Gane o KiM, unapređenju saradnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsednik Gane Nana Dankva Ada Akufo-Ado saglasili su se danas tokom razgovora u Akri da treba revitalizovati odnose dve zemlje koji su narušeni pre sedam godina odlukom Gane u vezi sa priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dačić je informisao predsednika Gane o toku dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da je pitanje dijaloga zapravo pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije. 

On je naglasio da je to problem koji može da zadesi svaku zemlju na svetu, ukoliko bi se bilo ko rukovodio politikom jednostranih akata.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je zamolio sagovornika da ipak sačekaju kraj dijaloga, da do tada imaju statusno neutralnu poziciju i da poštuju rezultate tog dijaloga koji će biti iznet u Ujedinjenim nacijama. 

Dačić je podsetio da su nekadašnja Jugoslavija i Gana bile jedne od osnivača Pokreta nesvrstanih, kao i da je Gana bila prva zemlja Afrike koja se izborila za svoju nezavisnost pre 62 godine. 

Šef srpske diplomatije je istakao da ove godine obeležavamo 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa tadašnje Jugoslavije, sadašnje Srbije, i Gane. 

Ukazao je da razmene poseta između Srbije i Gane i intenziviranje saradnje dveju država pokazuju da prijateljstvo Srbije i Gane ne pripada samo prošlosti i da je u interesu obe zemlje da odnose razvijaju i u sadašnjosti i budućnosti.

Predsednik Gane Akufo-Ada rekao je da su Srbija i Gana veoma bliske zemlje i da postoje svi uslovi da se realizuju posete i na najvišem nivou, kao i da se uspešno sarađuje u ekonomiji, IT, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima.

Sagovornici su se saglasili da su tradicionalno prijateljski odnosi dveju zemalja, koji imaju dugu i bogatu istoriju i koji datiraju iz vremena sticanja nezavisnosti Gane, odličan osnov za unapređenje saradnje u svim oblastima. Na sastanku je istaknuto da su predsednici dve zemlje – Tito i Krumah, bili veliki prijatelji, i da bliske istorijske odnose i saradnju treba nastaviti i intenzivirati.

Tokom zvanične posete Gani, ministar Dačić susreo se i sa ministrom odbrane Hanom Dominik Nitivulom. Oni su se saglasili da tradicionalno prijateljstvo treba negovati i unaprediti, u korist zajedničkih interesa. 

Ministar Dačić pozvao je svoje domaćine da u najskorijem roku posete Srbiju.

Izvor: T a n j u g

Comments

Pročitaj još