• Početna>
  • Vesti>

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2018. Milovanu Danojliću

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2018. Godinu prema odluci žirija, pripala je književniku Milovanu Danojliću.

U sastavu žirija  bili su prof. dr Dragiša Bojović,  Andrijana Živanović i dr Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija).

Danojliću se nagrada uručuje za “dubok, proničući i istinoljubiv pogled u vreme; njegove dramatične i tragične mene i prilike na našem tlu,  za knjigu PISMA BEZ ADRESE I-III u izdanju Službenog glasnika iz Beograda, 2012-2018. godine” navodi se u obrazloženju  žirija.

Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, biće uručena Milovanu Danojliću na svečanosti u Domu kulture ,,Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku u petak, 7. juna 2019. u 12h.

Obrazloženje žirija prenosimo u celosti.

OBRAZLOŽENJE

         U knjizi koja je već u naslovu žanrovsko-tipološki određena kao niz tekstova koji su upućeni odsutnom adresatu, Milovan Danojlić je uspostavio prilično razuđeno tematsko i izražajno polje. U njega su uključene pojedinosti iz različitih, a po stepenu aktuelnosti i vrednosti srodnih saznajnih disciplina. Od književnosti i kulture, antropologije i psihologije, do nezaobilaznih istorije i politike. Rečju, one aktuelne, ali i potisnute teme, fenomeni i problemi kojima se ovaj pisac, kao novinski saradnik, kritički i patriotski nastrojen intelektualac, u višedecenijskom vremenskom rasponu predano i aktivno bavio.

         Razumevajući „književni posao“ kao neku vrstu „iskušavanja intelektualne i moralne hrabrosti“, Milovan Danojlić je u ovoj trotomnoj knjizi, čiji sadržaj zahvata široko i duboko, nastojao da u formi kratkog ogleda izabrani predmet analitički produbi do njegove skrivene  suštine, kako bi posredno uspostavio i širu predstavu njegovog postojanja i značenja, i tako ovim knjigama obezbedio vrednost celovitosti. Otuda su u njegov analitički objektiv uključene brojne upečatljive i izoštrene slike „vladajuće duhovne pustoši“ i „domaćeg apsurda“, pronicljivo opaženih  u vreme „zoološkog kapitalizma“ u kome se „ponovo porobljujemo“, kao i brojne epifanične slike primera pojedinačnih duhovno-stvaralačkih uznošenja i samopotvrda. Iz toga postaje vidno kako ovaj naš angažovani savremenik, u svojim misaono i značenjski veoma složenim i bogatim tekstovima, nastoji da bude mudri hroničar i, često, moralistički i humanistički kritičar našeg smračenog doba. Njegovih reprezentativnih pojava i njegovih zaklonjenih, a za potpunije razumevanje važnih, razloga i povoda.

         Raskošnog jezika i uzornog stila koji, i kad uzima na sebe nešto od pamfletske forme i načina, ne prestaje da pleni čistim zvukom i jasnom slikom, izbrušenom misli i svedenom porukom. Zbog toga je ova Danojlićeva knjiga i svojevrsni brevijar slobode duha, nezavisnosti misli i stava, lepote govora, moralne postojanosti, zavičajne prisnosti i rodoljubive odlučnosti – onih vrednosti kojima je uvek vreme i koje nikada ne prestaju.

Mileta AĆIMOVIĆ IVKOV

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još