• Početna>
  • Vesti>

Izbori za gradonačelnike na severu Kosova, do podneva sve regularno

Na severu Kosova održavaju se vanredni izbori za gradonačelnike u sve četiri opštine. Pravo glasa ima  57.983 birača, što je 970 više u odnosu na lokalne izboe 2017.godine. 

CIK: Izborni dan protiče regularno

Prema podacima koje su predsatavnici Centralne izborne komisije dali na prvoj konferenciji za medije, odrtžanoj u 11 i 30h, izborni dan u sve četiri opštine na severu Kosova protiče regularno.

Koalicija organizacija “Demokratija na delu” prati izborni proces na severu Kosova. Glasa se na 87 biračkih mesta u 40 biračkih centara.

Sve četiri opštine imaju po 3 kandidata, i to po jednog iz Srpske liste, Demokratske partije Kosova i Samoopredeljenja. 

Po četiri pripadnika Policije Kosova nalaziće se u blizini biračkih centara, potvrdio je Besim Hoti, zamenik regionalnog direktora policije Kosova za sever.

Hoti je rekao da će u svim opštinama na dužnosti   biti i tužioci Osnovnog tužilaštva Mitrovice , koji će pomoći policajcima ukoliko to bude potrebno.

“Nećemo ništa prepustiti slučaju. Tu smo da obezbedimo svim građanima miran proces glasanja” rekao je Hoti.

Biračka mesta otvorena su od 07h do 19h.

OEBS misija na Kosovu pruža tehničke savete opštinskim izbornim komisijama na sam dan izbora 19. maja i biračkim odborima.

K. Mitrovica: Sva biračka mesta otvorena na vreme, prvi presek u 13h

Sva biračka mesta u svim biračkim centrima u K. Mitrovici otvorena su jutros na vreme , potvrdio je za RAdio Kosovsku Mitrovicu Srđan Milojević ispred organizacije Demokratija na delu koja nadgleda sprovođenje izbora. Zasad sve protiče u redu, a prvi presek izlaznosti je u 13h u prostorijama Centra građanske energije.

Sva biračka mesta u biračkim centrima STŠ. “Mihajlo Petrović Alas”, OŠ “Sveti Sava” i Srednja Medicinska škola, otvorena su jutros u 7h.
Pravo glasa u Kosovskoj Mitrovici ima 22 242 birača. Oni će danas moći da glasaju na 27 biračkih mesta unutar ovog biračkog centra. Sve protiče u redu, a građani kažu da su ovi izbori referentni za opstanak Srba na ovim prostorima.

Srednja tehnička škola “Mihajlo Petrović Alas” jedan je od ukupno sedam biračkih centara u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u kome se nalazi osam biračkih mesta.

Prvi glasači čekali su ispred biračkih centara otvaranje glasačkih mesta kako bi obavili svoju građansku dužnost.


Predsedavajući biračke komisije na biračkom mestu broj 1 u STŠ “M.P.Alas” Uglješa Živulov kaže da sve protiče u redu i da su prvi glasači bez većih problema iskoristili svoje glasačko pravo.

Interesovanje građana je izuzetno. Na pojedinim biračkim mestima ima gužve, koja se posebno intenzivirala oko 8h, kada je glasao kandidat Srpske liste Goran Rakić, koji je na biračko mesto došao u pratnji velikog broja simpatizera.

U OŠ. “Sveti Sava tačno u 7h otvoreno je svih 11 biračkih mesta. Glasanje protiče u redu, dok se takođe na pojedinim biračkim mestima formiraju manje gužve.

U biračkom centru u Srednjoj Medicinskoj školi jutros u 7h otvoreno je jedno biračko mesto. Glasanje protiče uredno a gužve nema.

Zvečan: Glasanje počelo na vreme

Tačno u 07,00 časova otvoreno je biračko mesto u Zvečanu, pravo glasa u ovoj opštini ima 9 300 građana.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su gradonačelnici tih opština podneli ostavke, zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još