• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Policajci sa juga po sporazumima ne mogu na sever; Policija: Preko 60 odsto policajaca za ispomoć Srbi

Srpska lista je saopštila da ima saznanja da će Priština u svrhu demotivisanja i zastrašivanja birača, u nedelju na izbore za gradonačelnike  Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice poslati 176 policajaca, i da je namera je da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana straža, u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine.

Srbi nameravaju da svoju demokratsku volju u nedelju iskažu na miran i dostojanstven način saopštava Srpska lista navodeći da su “su naoružani Albanci na biračkim mestima, ne samo nepotreban dekor, već i najeksplicitnija pretnja i potencijalni izvor incidenata”.

Srpska lista navodi da po sporazumima postignutim u Briselu policajci albanske nacionalnosti ne mogu da sa juga dolaze na sever bez odobrenja srpskih lokalnih samouprava, i poručuje im da nisu dobrodošli.

Srpska lista je apelovala na svoje sugrađane da ne nasedaju na bilo kakve provokacije te da upravo maksimalnom izlaznošću pokažu da “nas je nemoguće zaplašiti ovakvim jeftinim provokacijama”.

“Očekujemo da OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije koje će pratiti izbore ispitaju o čemu je reč i preduzmu korake kako bi se ovaj napad na demokratske slobode srpskog naroda sprečio” zaključuje se u saopštenju Srpske.

Hoti: Kosovska policija če biti apsolutno profesionalna, naš cilj očuvanje javnog reda i mira

Zamenik regionalnog direktora Policije Kosova za region sever Besim Hoti  navodi da se radi o broju policajaca od kojih je preko 60 odsto srpske nacionalnosti.

“Policija će biti apsolutno profesionalna u obavljanju svojih zadataka. Naš glavni cilj je očuvanje javnog reda i mira i bezbednosti.  Ispred svakog biračkog centra biće po četiri policajca. Ispomoć stiže uz tehnička sredstva poput vozila koja će biti potrebna za transport materijala i razne vrste pratnji “ rekao je Hoti I dodaje da se radi o policijskim jedinicama i o policajcima koji dolaze iz drugih stanica, poput Gračanice i sl.

Dužnost i obaveza policije je da očuvaju javni red i mir i omoguće  svim građanima da glasaju rekao je Hoti.

Prisutnost  pripadnika Policije Kosova unutar biračkih centara je zabranjeno, dok na poziv koordinatora glasačkih centara imaju pravo da uđu, rekao je Hoti.

Saopštenje četiri severne opštine

“Najava Prištine da instaliranjem albanskih policajaca na biračka mesta odvrati Srbe da sebi biraju ko će ih predstavljati i ko će se boriti za njihov opstanak predstavlja institucionalno nasilje nezabeleženo u skorijoj istoriji na tlu Evrope koje među građanima izaziva uznemirenost” navodi se u zajedničkom saopštenju opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić I Zubin Potok.

“Ovakva demonstracija sile nije ničim izazvana, kampanja se sprovodi bez ikakvih problema i incidenata, pa se postavlja pitanje šta će albanski policajci sa juga u srpskim sredinama i sa kojim namerom, što je protivno i briselskim sporazumima. Instaliranje policajaca na biračkim mestima je protivno i svim izbornim pravilima koji su na snazi, stoga u ime građana Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozivamo OEBS i međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji da spreče Prištinu u nameri da zastraše i obeshrabre građane da koriste svoje pravo glasa i sebi biraju srpske predstavnike” stoji u saopštenju četiri opštine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još